Connect with us

Парламент

Депутат на Копейкин се наежи: Откакто съм народен представител…

Published

on

Откакто съм народен представител, това е един от най-ярките примери как се променя обхватът на цял един закон. По този начин се отваря огромна порта за злоупотреби от страна на сглобката и техните НПО-та и фирми. Това заяви депутатът от „Възраждане“ Георги Георгиев във връзка с гласуването на първо четене на промени в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Той обясни, че с настоящия законопроект се дава възможност на всяко едно предприятие и всяка НПО да бъдат регистрирани като социални предприятия от клас А и клас А+.

По думите му това отваря вратата за злоупотреби, свързани с Плана за възстановяване и бъдещи национални програми оттук нататък.

„Целта е да се премахне социална дейност от законопроекта. Сами разбирате, че едно предприятие няма как да не извършва социална дейност, а само трябва да има социална цел. Ако то няма продукт на своята дейност, то няма да бъде такъв тип предприятие, и със закона се допуска това нещо“, обясни той.

„Толкова ще се разшири обхвата, че всяко едно предприятие ще може да бъде регистрирано като социално. Досега в закона е казано, че хора в неравностойно положение до 29 години, които досега не са били на пазара на труда, могат да се включат в социалното предприятие. Сега това отпада и всеки, който иска, може да се включи на всяка възраст“, разказа Георгиев. 

Като пример той посочи, че един програмист, който е на 27 години и получава 10 000 лева заплата, може да бъде част от социално предприятие, което според народния представител не било редно.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени