Connect with us

Нюзрум

МВнР със съвет към българите в Нидерландия

Published

on

От Министерството на външните работи (МВнР) съветват българските граждани, пребиваващи временно или постоянно на територията на Кралство Нидерландия, да следят публикациите на местните медии относно очакваните демонстрации в страната, както и преди да предприемат пътувания, да се запознаят с актуалната пътна обстановка и при наличие на затворени пътища да обмислят възможни обходни маршрути предварително, посочват на сайта на МВнР от Ситуационния център на ведомството.

Предупрежденията са във връзка с започналите протестни действия и демонстрации на нидерландските земеделски производители в солидарност с белгийските им колеги. Очаква се в следващите дни броят и интензитетът на протестните прояви в страната да се повиши, предупреждават още от МВнР.

В петък вечерта (2 февруари) чрез отделни свои демонстрации фермерите блокираха временно части от няколко магистрали в страната (например магистрала А7 в близост до Хоорн бе затворена и в двете посоки; входът за магистрала А12 близо до Де Меерн бе блокиран и бяха подпалени бали със сено; в провинция Фризия фермерите излязоха със своите машини на магистрала А7 и N31), допълват от българското външно министерство.

Към настоящия момент магистрала А67 близо до границата с Белгия остава затворена поради протестните действия на земеделците. Фермерите са блокирали пътя между Айндховен и Антверпен с трактори и друга тежка техника. Засега не е ясно докога точно ще продължи блокадата.

Лидерът на движението Farmers Defense Force (Сили за защита на фермерите (FDF)) – нидерландска организация, която защитава правата на фермерите в страната – Марк ван ден Уувър, заяви, че протестните прояви ще продължат поне до вторник, когато представители на движението ще се съберат, за да подготвят по-мащабна и добре организирана демонстрация, която да обхване територията на цялата страна.

Описаните по-горе акции и демонстрации логично водят до затруднения в придвиждването – забавяния и дори невъзможност за достигане до желаната крайна дестинация, посочват от МВнР.

Информация относно актуалната пътна обстановка може да бъде намерена на интернет страницата на Министерството на инфраструктурата и управлението на водите на Нидерландия, както и на уебсайта на Нидерландския кралски туристически клуб.

При необходимост от съдействие българските граждани в Кралство Нидерландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Хага на следния номер: +31 70 350 30 51, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +31686213612. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected].

Вчера протестиращите фермери блокираха няколко пункта по белгийско-нидерландската граница и спряха трафика през тях, предаде Ройтерс. Протестът и е срещу повишаващите се цени, евтиния внос, бюрокрацията и високите данъци.

Най-четени