Connect with us

Парламент

Тагарев обяви: България ще участва в мисията на ЕС срещу хутите в Червено море

Published

on

„Европейският съюз взе решение с външните министри за засилване на операцията в този регион, така че и България участва“ – това заяви военният министър Тодор Тагарев пред комисията по отбрана в Народното събрание.

Вчера страните членки на Европейския съюз дадоха подкрепа за военноморска мисия за защита на кораби от нападения на подкрепяните от хутите в Йемен, които имат и подкрепата на Иран. Очаква се до 19 февруари да има готов политически план за действие, а скоро след това да бъде изпълнен. На 22 януари предстои и нова среща на външните министри, на която темата ще бъде поставена.

„България има много сериозен интерес, тъй като капитанът и заместник-капитанът на „Галакси лийдър“ са българи, българският кораб „Руен“ със седем моряци на борда е в плен на сомалийските пирати. Не можем да стоим и да чакаме да се развият по благоприятен начин събитията. Моето мнение е, че включването в такива операции ни дава по-добри възможности да търсим решение в интерес на българските граждани“, коментира военният министър.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени