Connect with us

Нюзрум

Спецов бесен за „донос-бонус“: Щеше да доведе до повече разкрити нарушения! А“Лукойл“…

Published

on

Идеята за финансов бонус, която бе отхвърлена от Народното събрание, щеше да доведе до повече разкрити нарушения. Без да има такъв стимул, от началото на 2023 г. в структурите на НАП и “Информационния център” са постъпили близо 10 000 сигнала за нарушения. Сред тях са за неиздаване на касови бележки, на фактури, неотчитане на доходи от наем и др“
Това съобщава изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов пред „24 часа“.

„При контролните производства, които правим, откриваме и други нарушения. Сигналите са подадени от лица с активна гражданска позиция, които са водени от желанието да има равнопоставеност в облагането и лоялна конкуренция. Това е и целта на НАП“, посочва Спецов.

На този етап „Лукойл“ няма непогасени задължения към НАП. Установяваме дали коректно са декларирани данните от тяхна страна. Искам да обърна внимание, че всякаква конкретика по темата представлява данъчно-осигурителна информация, посочва Спецов.

При 15 компании, получили обществени поръчки, има допълнително установени задължения в особено големи размери, образувани са производства и спрямо физически лица, свързани с тях, казва изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

От началото на годината агенцията започна проверки в различни търговски обекти дали не се укриват данъци при търговия със стоки с висок фискален риск.

Спрямо български лица, придобили или продали недвижими имоти в Гърция, за 588 вече приключили контролни производства са подадени 82 коригиращи декларации с размер на близо 90 000 лв.

С издадени 527 ревизионни акта допълнително са установени почти 672 000 лв.

Освен контролните производства за високи касови наличности и имоти в Гърция има и други, които сме образували през 2023 г. Стартирахме 540 проверки на физически лица – собственици на моторни превозни средства от висок ценови клас. 57 са проверките спрямо лизингоползватели на моторни превозни средства от висок ценови клас. Образували сме близо 400 проверки на лица, придобили имоти за над 750 000 лв. в периода 2019-2022 г.

От 2024 г. режимът за декларирането на тези стоки е затегнат, а сред тях са плодове, зеленчуци и др. Спецов не отговаря на въпроса дали завишените изисквания за декларирането на тези продукти реално не слагат най-големи затруднения пред коректните търговци. Посочва, че от 2008 г. насам НАП прилага модела за управление на риска от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство. Чрез него се откриват най-рисковите или значими от гледна точка на загуби за бюджета бизнеси и групи лица.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени