Connect with us

Парламент

Копейкин се качи бесен на трибуната и изчете „Русия“ на Вазов, ПП-ДБ крещят „нечленоразделно“

Published

on

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов прочете цитати и творби от парламентарната трибуна, които, според него, българското правителство може би ще иска да премахне от учебниците.

„При своето посещение в САЩ министърът на отбраната Тагарев недвусмислено заяви, а вчера отново потвърди, че трябва да се променят българските учебници по история и от тях трябва да се „изхвърлят“ всички факти, които внушавали и напомняли за признателност към Русия“, каза Костадинов в декларация от трибуната. Няколко дни по-късно неговите думи бяха потвърдени от министър-председателя Николай Денков, развивайки ги с това, че трябва да се представят нови документи и факти за истинската роля на Русия в българския исторически процес, добави председателят на „Възраждане“, цитиран от БТА.

По думите му всичко това е намерило своя завършек в програмна статия на „Свободна Европа“, в която станало ясно, че стихотворението „Аз съм българче“ трябва да бъде премахнато, защото по този начин нямало как да бъдат интегрирани децата на мигрантите в България. Промяната на учебниците, най-вече на учебниците по история, е стара идея на всички неолиберални български правителства след 1989 г. и войната срещу българската национална памет няма да спре, коментира Костадинов.

Той цитира надпис на мраморна плоча в Паметника на свободата на Шипка, който ще бъде ремонтиран. Не знам какво ще се случи с тази плоча, на която пише „Българино, склони чело на това свято място, заветен паметник на вечна дружба между българи и руснаци, увенчали с кръвта си твоята свобода“, каза Костадинов и добави, че имат основания да смятат, че тази паметна плоча ще бъде унищожена и премахната. Вероятно същото нещо ще сполети и известната народна песен „Топчето пукна“, коментира той и допусна, че пеенето на тази песен ще бъде забранено.

Костадинов цитира думи на Георги Бенковски, виждайки изпепелената от пожарища Тракия след потушаването на Априлското въстание – „Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия – нека заповяда!“. Вероятно и Георги Бенковски ще бъде изтрит от учебниците по история заради тези негови думи, каза Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ коментира, че най-вероятно и Капитан Петко войвода ще бъде изтрит от българската история, заради негови думи, но заяви, че от партията няма да го допуснат. Няма сопа, казва Капитан Петко войвода, която да избие Русия от сърцето на българина, цитира Костадинов.

Той изрази опасения и за съдбата на стихотворението на Иван Вазов „Русия“, което прочете от парламентарната трибуна. След това Костадинов каза, че докато четял, някои депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ издавали „нечленоразделни викове: „Времето“ и определи това като позор.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени