Connect with us

Парламент

Депутатите с извънредно решение за общинарите: Отсега нататък всяко заседание…

Published

on

Всяко открито заседание на общинския съвет ще се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на общинския съвет или на общината, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Записите от заседанията ще се съхраняват на съответната интернет страница, предава „Трибюн“.

На живо в интернет ще се излъчват и заседанията на комисиите в общинския съвет, приеха депутатите. Измененията в ЗМСМА влизат в сила от 1 февруари тази година, с изключение на текстовете, свързани с онлайн излъчването, които влизат в сила от 1 юли тази година.

Отхвърлен беше текстът, който предвиждаше решенията на общинския съвет, взети в открити заседания, да се приемат с поименно гласуване, което да се отразява в протокола от сесията. Според Николай Нанков (ГЕРБ-СДС) и в момента, с решение на общинския съвет, може да се направи така, че всички точки да се гласуват поименно. Коста Стоянов („Възраждане“) коментира, че промените в общите устройствени планове са един от примерите за стратегически документи, при които трябва да има поименно гласуване.

Публикуването на дадени документи може да се окаже неетично и незаконосъобразно. Може да има лични данни, търговски тайни и др., каза Марин Маринов (ГЕРБ-СДС).

Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че групата на ПП-ДБ не е подкрепила предложение на своя депутат Настимир Ананиев, свързано с поименното гласуване. За пореден път се вижда, че вашата група не е за прозрачност, каза той.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че предложението е било добро, но не е било подкрепено от групата на ПП-ДБ.  

Дневният ред за всяко предстоящо заседание на общинския съвет и материалите за него ще се публикуват на интернет страницата на общинския съвет или на общината в отворен формат, позволяващ директно извличане на текстова информация и/или в машинночетим отворен формат, решиха още депутатите. В общинския съвет се създава и поддържа публичен електронен регистър на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите на тях.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени