Connect with us

Гербери

Проф. Ангелов с извънредно предложение

Published

on

Да се извърши преоценяване на капитала на болниците търговски дружества, предвид на това, че не отговаря на реалния капитал на търговското дружество. Това предложи председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов по време на заседание на комисията, предаде БТА.

Предложението дойде след обсъждане на ситуацията във варненската болница „Св. Анна“. Въпросът е колко средства трябват, за да се извърши такава оценка на капитала от лицензирани оценители, за да избягаме от говоренето „дружеството е в декапитилазция“, добави той и посочи, че се твърди, че „лечебното заведение е в декапитализация, защото записаният капитал не отговаря реално на капитала на дружеството“.

Формулировката „дружеството е декапитализирано“ не отговаря на реалната ситуация, потвърди и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, но изрази съмнение, че ще може да се направи такъв одит, тъй като се необходими много средства, които сега дори не са предвидени.

Министър Хинков изрази очакванията си за среща с кмета и с областния управител на Варна, с които да обсъди ситуацията в „Св. Анна“ – Варна. Тази болница ползва кредит и въпреки това нейните просрочени задължения се увеличават, което означава, че има сериозно лошо управление, добави той.
Министър Хинков отбеляза, че може спешно да поиска одит в лечебното заведение, за да може в рамките на два месеца да се предприемат действия за решаване на проблема. По думите му друг проблем, който трябва да намери решение, е напускането на персонала и отиването му в частните болници.

Наливането на средства, включително и в областните болници, които са гръбнакът на здравната система, не може да продължава, каза още министър Хинков. По някакъв начин трябва да се реши какво ще се прави с частния капитал, защото е много „агресивен“ и не може с мораториум да се реши проблемът, допълни той. По думите му рано или късно ще трябва да се вземат много сериозни структурни решения.

Най-четени