Connect with us

Timeline

Денков ни върна в кървавия четвъртък: Четирима полицаи са уволнени, а деветима са…

Published

on

Четирима полицаи са уволнени от структурите на МВР, а деветима са с наказание порицание, след протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). Това каза министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии във фейсбук.

Промените в Конституцията осигуряват независимост при избора на съдиите и кариерното израстване, независимост при избора на Висшия съдебен съвет, както и отчетност и възможности за обществен контрол върху главния прокурор, при намалени негови правомощия по отношение на командването на кариерното израстване на останалите прокурори, коментира още Денков.

Според него е задължително прокуратурата да има отчетност и да има контрол върху работата ѝ. „В случая най-добрият начин е този контрол да бъде осъществяван през Народното събрание“, смята той.

За договора с „Боташ“

„Има проблем с договора с „Боташ“. Няма разследване, бяха изискани документи, за да се провери дали не нарушава европейските правила. Все още нямаме обратна връзка от ЕК. За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти“, разкри премиерът.

Българските власти продължават преговорите с Република Турция, за да бъдат постигнати по-добри условия: „Вече месеци наред продължават преговори, те все още продължават, между „Булгаргаз“ с турските партньори. Търсим начин да премахнем тази асиметрия или поне да е намалим значително, така че договорът да бъде по-изгоден за българската държавата, така както е за турската държава“.

Попитан дали президентът носи политическа отговорност, премиерът коментира, че това е така от гледна точка на ресорния министър по това време в служебния кабинет. Денков е категоричен, че договорът не може да бъде квалифициран като успех за страната ни.

„Този, който е сключил договорът, е създал проблем. Политическа отговорност носи президента до толкова, доколкото той е назначавал съответните хора и дотолкова, доколкото този договор беше представен като някакъв огромен успех – публично, медийно, но като се погледнат детайлите, се виждат, че това е успех, но не за България“, каза още той.

Бронетранспортьорите от САЩ

„БТР-ите изобщо не са на части. Става дума за изцяло оборудвани близо 200 бронетранспортьора“, каза Денков по повод спекулации за поръчаните от САЩ близо 200 бронирани машини. „Те са на най-високо ниво. Това са бойни машини, които ще се използват за много години напред. Отношението цена-ефективност-качество е взето предвид от военните експерти. Това е част от нашите усилия да осъвременим нашата армия“, добави той.

На въпрос от гражданка защо има нужда от покупка на нова военна техника той обясни: „Най-големият проблем е, че техниката (на въоръжение – бел.ред.) е повече от 35-40 години стара. Не само е остаряла физически, а и технологично – не може да се поддържа вече. Част от електронните структури от години никой не ги произвежда. Необходима ни е нова техника, интегрирана с техниката на съседните държави – на Румъния, на западните страни, за да сме част от общите усилия на НАТО за една съвременна армия“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени