Connect with us

Нюзрум

Денков и Йотова с участие в „Ромската Нова Година“

Published

on

Център “Амалипе”, стотици училища, образователни медиатори и активни младежи по места, ще отбележат празника Василица, наричана още „Ромската Нова Година“.

Те ще бъдат поздравени от Премиера на Република България Акад. Николай Денков, Вицепрезидента Илияна Йотова, посланиците на САЩ, Ирландия, Дания, Белгия, Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, и други европейски държави, министрите на образованието, труда и социалната политика, отбраната, културата и др. Всички те ще отворят своите врати за учениците от Мрежата училища “Всеки ученик ще бъде отличник” на Център “Амалипе”, за да видят пресъздаването не само на празника Василица, отбелязван от много роми като начало на новата година, неговите ритуали и символи, както и посланията, стоящи зад тях, за да покажат уважението към културата и традициите на ромската общност, както и своята подкрепа за по-доброто образование на ромските деца и дългогодишните усилия на Център Амалипе в тази насока.

Ще бъдат пресъздадени легендите, стоящи зад празника Василица и особено легендата за моста, ще се отправят пожелания към домакините да бъдат градители на мостове между държавите и гражданите. С песни, танци, пъстри облекла, учениците ще покажат, че не е важна възрастта, а запазването на добрината, създаването на приятелства, незабравими спомени и топлота, с които се свързва Василица, пише още Новини.бг. 

Най-четени