Connect with us

Нюзрум

Драма с парите „под дюшеците“, рискът е голям

Published

on

пари

Експертите напомнят за един важен момент за спестивянанията на много хора, свързан с приемането на еврото.

Хората, които кътат пари в брой „под дюшеци“, „в буркани“ и т.н. трябва да се замислят какво ще правят с тях преди 1 януари 2025 година.

Не бързайте да обменяте лева с евро. Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика.

„Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним.

И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г.

Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос. Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем. Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години.

Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент.

Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност.

Възрастни хора – самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си – това са просто митове“, коментира Ганев във връзка с превалутирането от лева в евро.

Според него не би трябвало да има валутен риск между лев и евро: „Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н.

Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната.

От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск.

И по принцип, никога не трябва да забравяме във финансовата сфера, че риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит“, отбеляза икономистът.

Най-четени