Connect with us

Нюзрум

И „Възраждане“ предлага жена за конституционен съдия

Published

on

ПГ на „Възраждане“ издига кандидатурата на Цвета Рангелова на основание раздел I, т.1 и т.2 от приетите от 49- то Народно събрание Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание.

Цвета Рангелова е един от най-активните юристи в Народното събрание, що се отнася до внесени и защитени законопроекти, като сред тях са – Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Законопроект за българския език, Законопроект за изменение на местните данъци и такси и много други.

От ПГ на „Възраждане“ считат, че притежаваните от госпожа Рангелова високи нравствени и професионални качества, съчетани с доброто познаване на националното и европейското законодателство, имат важно значение за работата на Конституционния съд.

Цвета Рангелова е родена на 22.10.1976 година в град Видин, като по-късно се премества и остава да живее в град Благоевград, откъдето е и избрана за народен представител от листата на “Възраждане”. Завършва висшето си образование и придобива магистърска степен специалност “Право” в ЮЗУ “Неофит Рилски”. През 2002 година придобива правоспособност от Министерство на правосъдието.

В периода 2002-2004 е член на Адвокатска колегия – Кюстендил, а от 2005 година, до настоящия момент – на Адвокатска колегия – Благоевград. От 2015 до 2019 година Цвета Рангелова е общински съветник в Общински съвет Благоевград, а от 2023 година е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия – Благоевград.

Тя е част от 48-то и 49-то Народно събрание, като в 48-то е заместник-председател на Комисия по вътрешна сигурност и ред и член на Комисия по правни въпроси, а към настоящия момент е отново част от Комисия по правни въпроси и член на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Най-четени