Connect with us

Парламент

Депутатите отново в НС: ГЕРБ и ПП-ДБ със силни думи към колегите си, „Възраждане“ седнаха на химна на ЕС

Published

on

Депутатите се събраха днес на първо заседание от новата зимна сесия на 49-ото Народно събрание. Заседанието се откри тържествено с химна на Република България и европейския химн. Народни представители от „Възраждане“ седнаха по време на изпълнението на химна на ЕС.

“Искаме управляващите да дадат повече информация какво е постигнато, какво не, и какви ангажименти са поети за присъединяването ни в Шенген. Ние смятаме, че такова изслушване е крайно необходимо”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

Той поиска и прегласуване. “Независимо от липсата на вицепремиера Габриел, премиерът Денков все пак е тук”, припомни Вигенин.

Прегласуването отново не бе успешно и извънредно изслушване няма да има.

В проектопрограмата за двете пленарни заседания тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии.

Предвидено е изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В проекта на дневен ред е още първото четете на изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование.

С едноминутно мълчание в пленарната зала депутатите почетоха паметта на покойния сливенски митрополит Йоаникий и отец Боян Саръев.

Кръстителят на Родопите отец Боян Саръев почина на 67-годишна възраст на Стефановден, а искането за минута мълчание в негова памет бе поискано по време на пленарното заседание от ПГ на „Възраждане“.

Веднага след това Йордан Цонев настоя да бъде почетена и паметта на дядо Йоаникий, който напусна света на живите на 9 януари, а днес ще бъде погребан.

„Той беше един изключителен духовник, обвързал целия си живот със служба на Бога и на хората. Един истински монах исихаст, един духовник, който е обучил цели поколения свещенослужители и във всичките трудни моменти е бил до народа си“, посочи депутатът от ДПС.

Декларация от името на ГЕРБ прочете Теменужка Петкова.

„По време на няколко предизборни капмании нашето основно мото беше стабилно политическо управление. Политическата стабилност обаче е само основата, тя е средство, а не цел. Уважаеми госпожи и господа, по време на зимната сесия ни чака много и важна работа, затова трябва да положим усилия и в рамките на тази сесия да очертаем хоризонт, който да сведе до минимум изостаналостта. Надявам се колегите от останалите поличтически сили да подходят с разбиране. Посоката на нашето поведение занапред ще бъдат факторите за успешно управление. Обиждайки се взаимно, обиждаме и българските граждани. Нека провеждаме сериозен парламентарен контрол и адекватно взимане на закони“.

Тя очерта двете големи задачи пред депутатите в изминалата сесия – приемането на бюджета за 2024 г. и конституционните реформи, като отчете, че и двете са били изпълнени успешно. Като промените в основния закон са помогнали и за съставянето на широко мнозинство в Народното събрание.

Новите цели пред парламента са да продължи работата по Плана за възстановяване и устойчивост и по пълноправното членство на България в Шенген и еврозоната, както и избор на членове на органите, които работят с изтекъл мандат.

От името на „Продължаваме промяната- Демократична България“ с декларация излезе Кирил Петков.

Той изтъкна някои от основните неща, които са свършили през изминалата сесия.

„Постигайки целта си за Шенген, България ще качи стандарта си в Европа“, категоричен е той.

„За първи път от влизането в ЕС, хората по летищата няма да се чувстват като втора ръка. Надявам се скоро и сухопътните граници да бъдат включени. Промяната се случва, може би по-бавно, но се случва. Страхът от главния прокурор също остана в миналото. Промяната се случва и със смяната на очакванията на българите – пенсионерите, учителите. Това са промени на мислите и очакванията на всички българи. За 2024 година нашата идея е тя да продължи“, заяви съпредседателят на ПП.

„Искаме да върнем на хората чувството за справедливост и се надявам тук, в тази зала, нашите различия да бъдат дебатирани смислено и без нападки“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени