Connect with us

Нюзрум

„Възраждане“ и ИТН избиха рибата с жалба от 35 страници до КС

Published

on

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ ще обжалват всяка една от промените в основния закон. Още днес те изпращат сигнала си до Конституционния съд. Документът е 35 страници и включва обосновка по всяка една точка, като се концентрира основно над промените в съдебната власт, предава „24 часа“.

И президентът Румен Радев атакува конституционната реформа, но без частта за съдебната реформа. Той се обяви най-остро срещу новите изисквания за съставянето на служебни правителства и възможността хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри.

„Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха, просто защото за цялостно творчество получиха огромна двойка. Това не е мнение само на двете ни парламентарни групи, а на всички професионални гилдии в областта на правото, включително и на любимата им Венецианска комисия, която ги съсипа“, каза шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов за проекта на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Основният аргумент на двете партии е, че не може обикновено Народно събрание да направи тези промени. „Орязването на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет и създаването на нови ръководни органи, промяната на мандатите на ръководителите в съдебната власт и на значението на тези ръководни фигури в съдебната власт не може да бъде извършено от обикновено Народно събрание. Освен това променя баланса между властите и възможността за взаимен контрол между тях. Орязването на правомощията на президента, който по конституция има ролята на балансьор между трите власти, също следва да бъде отбелязано като едно съществено нарушение на конституцията“, обясни адвокат Петър Петров от „Възраждане“.

Йорданов се усъмни, че ако жалбата им не бъде разгледана, то това ще докаже политическо влияние над съда: „Сега ще е интересно да видим има ли политическо влияние в Конституционния съд в този момент. Знаете, че се опитват да вкарат политически лица като конституционни съдии, което е изключително доказателство за демократичността на тези нещастници от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“.

Днес в 18,00 часа изтича срокът депутатите да номинират кандидати за двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Костадинов обяви, че по-късно партията му ще издигне своя кандидатура за конституционен съдия. От ИТН вероятно няма да издигнат свой човек. Както „24 часа“ вече писа другите двама кандидати са Борислав Белазелков – преподавател, уважаван специалист по търговско право, бивш член на Върховния касационен съд, пенсиониран оттам с почести през май 2021 г., и шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

И БСП бе заявила, че ще обжалва пред Конституционния съд, но не се е присъединила към „Възраждане“ и ИТН. От там все още не са обявили дали все пак ще изпратят отделна своя жалба.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени