Connect with us

Нюзрум

Пиар експерт за ПП-ДБ: Второто място не им е гарантирано! Имат четири пъти спад на гласовете от 2021 г.

Published

on

„Борбата на тези избори ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ“.

Това заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт.

Тя посочи, че при ПП – ДБ има четири пъти спад в електоралното доверие, като се има предвид разликата в гласовете от ноември 2021 г., когато двете коалиции се явяват отделно и когато имат близо 840 хиляди гласа, до местните избори миналата година.

Само от парламентарните избори през април 2023 г. до местните през ноември спадът на гласовете за ПП – ДБ е 3,14 пъти.

Според Весислава Танчева ПП – ДБ са загубили гласове от „периферията“ и причина за това е участието им в сглобката с ГЕРБ.

„Решението на „Зелено движение“ да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ. Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия“, казва Танчева.

Резултатите от последното изследване на социологическа агенция „Тренд“, направено по поръчка на в. „24 часа“ и „Нова броудкастинг груп“, показват над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24.9% от гласуващите). ПП-ДБ (15.5%), ДПС (14.4%) и Възраждане (14.2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9.1% от гласуващите), а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4.8% от гласуващите“, коментират социолозите ат агенцията.

„Това са поръчани от медия резултати и може да сметнем, че са реалистични в доста голяма степен. Те измерват твърдите ядра плюс някаква периферия, доколкото тя е останала“, обръща внимание Танчева.

Новите формирования нямат много време, за да станат разпознаваеми, посочи тя, имайки предвид решението на Ваня Григорова и Мая Манолова да се явят заедно на изборите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени