Connect with us

Нюзрум

Юристи свалиха усмивката на Радев: С теб или без теб, клетва ще има

Published

on

Въпреки че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с призив да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, насрочената утре в 11 процедура ще мине по реда си, прогнозираха пред Lupa.bg юристи.

Дори държавният глава да реши да не присъства на тържествената процедура и така да демонстрира очевидно негативното си отношение към процедурата и избора, това няма да осуети клетвата, категорични са експертите.

КС вече образува дело по жалбата на президента, а вчера образува и второ по внесената от опозицията – БСП, ИТН и „Възраждане”.

Конституционният съд има тромави процедури и няма как да се произнесе по казуса скоро, възможно е това да се случи и след месеци, прогнозираха експерти, запознати със скоростта, с която действат магистратите.

Клетвата на новите съдии не може да бъде бламирана с отсъствие на когото и да било от институциите, какъвто прецедент имаше по време на президента Плевнелиев, който с напускането на церемонията осуети клетвата на съдия Венета Марковска. Мотивът му беше, че срещу нея се водят дела за пране на пари и търговия с влияние. За това бе категоричен бившият конституционалист проф. Пламен Киров.

Ето обаче какво се случи през далечната 2012-а. Плевнелиев присъства на клетвата на трима новоизбрани членове на Конституционния съд – Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Когато обаче дойде време Марковска да положи клетва, а тя бе четвърта по ред, президентът помоли водещият церемонията – председателя на КС Евгени Танчев, за кратка пауза, в която да се изкаже.

Тогава Плевнелиев обясни, че напуска церемонията по заклеването на съдия Марковска заради скандала около назначаването ú и това, че в последните дни е имало съмнения в моралните качества на кандидата. Президентът мотивира поведението си с аргумента, че не трябва да има и капчица съмнение за нито един от кандидатите. Той заяви, че репутацията на КС е най-важна за държавата и затова в него трябва да влязат най-достойните съдии.

„Нека не превръщаме Конституционния съд в заложник на лични интереси“, каза тогавашният държавен глава.

Сега обаче това няма как да се случи. Законът за Конституционния съд е предвидил, че клетва се полага в „присъствието на…“, но не е казано нито къде, нито кои задължително трябва да присъстват. Това е пожелателно условие, което прави възможността да се присъства или отсъства допустима, посочва проф. Киров.

Така че клетва на новите съдии в петък ще има, а след това Конституционният съд ще решава казуса с искането на държавния глава, обясни конституционалистът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени