Connect with us

Нюзрум

С указ на Радев: Девет кметства у нас отиват на местни избори през март

Published

on

Девет кметства отиват отново на местни избори на 10 март. Това са Могилино (Русе), Искрица (Стара Загора), Черна гора (Перник), Житница и Черноок (Варна), Струмешница (Благоевград), Стоките (Габрово), Еленово (Търговище) и Разбойна (Бургас).

Изборите вече са насрочени с указ на президента Румен Радев и обнародвани в „Държавен вестник“, предава „24 часа“.

Освен тях обаче избори се задават и за още три села във Врачанско. В село Люти брод ще се проведат това се налага заради смъртта на кмета Николай Христов. Новоизбраният кмет е починал на Бъдни вечер. От ОИК са уведомили Централната избирателна комисия, като са изпратили копие от решението си, заедно с документите, установяващи основанието за предсрочното прекратяване. Сега ЦИК трябва да реши кога да бъде новият вот.

Кметът на близкото до Враца село Паволче Георги Василев в сряда е подал оставка, защото бил разочарован от финансовите параметри на бюджета на общината. Василев е внесъл документа в ОИК – Враца и се очаква заседание по казуса. Той се яви от „Български възход“.

Частични местни избори вероятно ще се проведат и в близкото до Мездра село Крета. Причината е предсрочно прекратените правомощия на настоящия кмет Васил Дацев. Решението е на ОИК в Мездра. В края на декември в избирателната комисия е постъпило писмо от общинския съвет, че има основание за предсрочното прекратяване на правомощията му, тъй като не е изпълнил задълженията си по закон и не е предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества, нито в същия срок е уведомил общинския съвет в Мездра и ОИК за подобни предприети действия.

Според Общинската избирателна комисия в Мездра са налице предпоставки за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на кметство Крета, тъй като той е едноличен собственик на капитала и управител на две търговски дружества. От общинската избирателна комисия са уведомили Централната избирателна комисия, за решението си, което все пак подлежи на оспорване пред Административния съд във Враца.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени