Connect with us

Парламент

Депутатите решават дали да изключат „Възраждане“ от комисиите за външна политика и отбрана, те: Това е капан за Чорбанов!

Published

on

Депутатите решават дали да приемат предложението на ПП-ДБ за отстраняване на двама народни представители от партия „Възраждане“ Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от парламентарните комисии по външна политика и отбрана, предаде „Трибюн“. 

Предложенията за освобождаване на двамата депутати от „Възраждане“ не са придружени с мотиви, но преди дни от ПП – ДБ обявиха, че ще искат изключването им заради тяхно участие по-рано този месец във форум в Руската федерация, на който е била обсъждана концепцията за външната политика на Москва. Първанов е член и на двете комисии, а Георгиев – само на Външната. В същото време от „Възраждане“ са внесли предложения Георгиев да бъде избран за член и на Комисията по отбрана, а Първанов – за основен член на Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество на мястото на изключения от ПГ Николай Дренчев.

Промени в състава на комисиите предлагат и от ГЕРБ – СДС.

Още в самото начало при разглеждане на точката се повиши напрежението в зала. От „Възраждане“ поискаха тя да отпадне, от БСП да се бъде отложена, а ИТН заяви, че иска докато точката се гледа на председателското място да бъде Росен Желязков. Самият той влезе в зала и заяви, че отстъпва мястото си на Андрей Чорбанов от ИТН. Тошко Йорданов остана доволен и поиска от председателстващия да ползва правомощията си и да отмени разглеждането на точката.

Иван Ченчев от БСП се възмути от подобно предложение, защото не може цяла парламентарна група да бъде изключена от определена комисия, а вносителите определи като диктатори и тирани.

Петър Петров от „Възраждане“ определи точката като противоконституционна и заяви, че това е капан за Чорбанов. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени