Connect with us

Нюзрум

КНСБ разплака 2 милиона и 400 хил. българи: С тези цени едва свързвате двата края, а се говори за вдигане с 20-30-40%

Published

on

Енергийно бедните в България са между 25 и 40% по различните методики от цялото население. Това е огромен проблем, но за него се говори малко. 40 на сто от населението означава 2 милиона и 400 хиляди българи, които няма как да свържат двата края. Те в момента са енергийно бедни при тези цени на електроенергията, а се говори да се вдигат с 20-30-40%. Това коментира пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той поясни, че в момента има една наредба за компенсация, която е била приета, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито е ясно как ще бъде прилагана при либерализацията на пазара на ток:

„Готовността за прилагане на подобни радикални реформи е никаква в държавата. Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат по-встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно. Този въпрос трябва да се реши час по-скоро.“

Президентът на КНСБ обясни и какво представлява заплатата за издръжка. По думите му, тя е механизъм, който оценява нуждите на работника и неговото семейство в зависимост от средния тип семейства в държавата:

„При нас то е 3-членно домакинство – двама работещи и един зависим член, т.е. дете до 14 години или ако не е дете, възрастен родител. Това всъщност е българският вариант и по това ние изчисляваме през последните няколко години, около 30 години, по различни методики през времето тази заплата за издръжка, която показва, че към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ и сам живеещ българин или близо 2600 лева за това домакинство – двама работещи и едно дете до 14 години.“

Повече от 35% от българите обаче получават подобни средства в домакинствата, а 65 на сто не получават такива средства, т.е. работещите бедни може да се измерят с много по-големи величини, добави Пламен Димитров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени