Connect with us

Парламент

НС с голямо решение за АЕЦ „Козлодуй“! Окончателно решиха съдбата на 7-ми и 8-ми блок

Published

on

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ „Козлодуй“, предаде „Епицентър“.

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на Република България и Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България бе прието вече в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Депутатите от същите парламентарни групи потвърдиха вота си и в пленарната зала.

Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година. Подписи под документа сложиха министърът на енергетиката Румен Радев и помощник-секретарят в министерството на енергетиката на САЩ Андрю Уайт.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение за засилване на сътрудничеството по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.


След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени