Connect with us

Нюзрум

От „Възраждане“ бият тревога: Скандални факти бяха изнесени на вчерашното заседание!

Published

on

Скандални факти бяха изнесени на вчерашното заседание на временната Комисия за установяване на факти и обстоятелства, по отношение на Глеб Мишин и преписките за българско гражданство. На нея участваха както заместник – министърът на правосъдието, така и директорът на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева, съобщиха от пресцентъра на партия „Възраждане“.

“Онлайн-реклами на българско гражданство, продажби на бланки на молби за българско гражданство на пазара в Одеса, получаване на временна закрила, единствено с цел последващо подаване на документи за гражданство за избягване на процедурата за резервация на часове – това са само част от „пробойните“ при преписките за българско гражданство, подавани предимно от украински граждани”, коментира Петър Петров от “Възраждане”, който е и член на временната Комисия. 

Беше признато, от страна на отговорните институции, че са налице сериозни проблеми при резервацията на часове за подаване на молби за гражданство. Отпусканите дневно 30 часове биват запазвани за, по-малко от първата една секунда след отварянето на системата за запазване. Бяха изразени съмнения за продажбата на часове за подаване на молба за гражданство срещу суми, започващи от 250 евро и затова бе поискана допълнителна информация за дейността на тази онлайн-система през последните 2 години. Заместник – министърът представи на членовете на комисията списък с над 3300 преписки за българско гражданство по произход, които са извадени за повторна проверка, заради съмнителни документи, представени по тях. 

Народният представител от “Възраждане” Петър Петров отправи към него искане за предоставяне на допълнителна информация – като дати на подаване на молбите за гражданство по тези преписки, информация къде са били подадени, информация защо точно тези преписки са станали обект на повторна проверка. Исканата информация ще бъде предоставена до следващото заседание на временната комисия през следващата седмица. 

Към директора на дирекция „Българско гражданство“ бяха отправени въпроси от “Възраждане”, по отношение на нарушаването на сроковете за произнасяне по молбите за българско гражданство. Народните представители изразиха съмнения, че нарочно не биват назначавани повече служители, с цел за да не излизат наяве евентуални незаконосъобразни практики. Те не приеха обясненията, че причината за бавния темп на работа е, че финансовото министерство отказало да отпусне пари за по-голям щат с 10 допълнителни служителя.

Следващото заседание на временната комисия ще продължи с изслушване на директора на дирекция „Миграция“, както и с анализ на допълнително предоставената информация от Министерството на правосъдието по отношение на преписките с проблемни документи в тях, за които има съмнения, че са част от корупционна схема с посредници.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени