Connect with us

Парламент

Тагарев призна за какво работи и обяви: България ще получи 7 млн. евро заради помощта си за Украйна

Published

on

Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана. „Внесено е предложение от Министерския съвет и одобрението му от Народното събрание ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока”, обясни министърът.

Тагарев е на изслушване в комисията във връзка с предоставената военна помощ за Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари, пише Лупа.

„България ще получи 7 млн. евро заради помощта си за Украйна.“, обясни Тагарев пред депутатите.

Помощта ще е по линия на Европейския инструмент за мир. Преди встъпването в длъжност на кабинета, България е предоставила на Украйна помощ на стойност 13 милиона евро. По механизма на ЕС ще ни бъдат възстановени 7 от тях. Парите ще бъдат разпределени поетапно в периода от 2024 до 2027 г.

За 2024 и 2025 г. страната ни ще получи по 20% от сумата, а през 2026 и 2027 г. – по 30%.

„Американското правителство ни е отпуснало допълнителни 35 млн. долара, които може да използваме за проекти, които желаем да бъдат изпълнени по програмата FMF. Освен това, работим за допълнително оказване на помощ“, добави още Тагарев

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени