Connect with us

Нюзрум

Ротацията чука на вратата, на знакови министри ще им изстинат местата

Published

on

Съвсем скоро – в началото на март – предстои ротацията между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, а Мария Габриел трябва да застане на мястото на Николай Денков. Макар и сравнително формален въпрос, има някои неизвестни, сред които – как точно ще се осъществи, ще има ли смяна на министри и дали водената до момента от правителството политика ще претърпи съществена промяна, пише „Флагман“.

„Техническата част”

Идеята е кабинетът „Денков” да подаде оставка, като до този най-вероятен начин на предаване на щафетата се стигна, след като ПП-ДБ отказаха да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и партията на Борисов се съгласи да подкрепи т.нар. „Добри сили”. Вероятно сега нагласата е, че те – ДС – ще последват примера им.

После президентът трябва да връчи мандата на ГЕРБ като първата политическа сила, която трябва да предложи състав на Министерския съвет за гласуване от парламента. Разбира се, съществува и възможността това да не бъде прието, което означава, че мандатът пак ще получат ДБ/ПП, но към момента няма индикации да вървим към този сценарий.

ГЕРБ държаха на по-улеснен начин чрез подписването на документ, касаещ общото управление, но ПП и ДБ не бяха ентусиазирани. Въпросът с чий мандат ще се осъществи ротацията, също е сред често задаваните. Преди броени дни председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че следващото правителство ще бъде с мандата на ГЕРБ, а ако това не се случи, няма да има и ротация.

От своя страна, Христо Иванов от ДБ пък заяви, че няма уговорен точен начин, нито е казано, че задължително новото правителство трябва да е с мандат на ГЕРБ. По думите му, тепърва предстоят не просто разговори, а преговори.

В следващите седмици се очаква всички въпроси да бъдат изчистени и да бъде уточнено окончателно как ще стане предаването на властта. Макар и посочените изявления (на Желязков и Иванов) да пораждат някои съмнения, все пак, поне на този етап на отношения в сглобката, не се очаква да се стигне до непредвидени ситуации.

Ще има ли смяна на министри?

е доста по-интересният и често задаван въпрос. Мария Габриел заяви, че всеки министър ще получи индивидуална оценка за работата си, в зависимост от която ще се реши кой да остане и кой да бъде освободен.

Допреди няколко седмици именно от ГЕРБ даваха да се разбере, че не са доволни от работата на определени министри – здравният, спортният, икономическият, като с оглед на приемането на бюджета, Асен Василев по-скоро отпадна от този списък. Съвсем наскоро Бойко Борисов каза, че от партията му няма да поставят като задължително условие някой министър да си ходи.

Вече споменатият здравен министър – Хинко Хинков е единственият до този момент, който обяви, че няма да остане на поста си след ротацията. Макар лично премиерът Денков да го похвали, че е свършил доста работа, давайки за пример, че е и един от министрите, на когото се оказва натиск по различни начини, ситуацията в сектора е доста сложна и тежка. Кризите в „Пирогов” и „Майчин дом” допълнително наляха масло в огъня, изкарвайки на преден план въпроси, които от години не са разрешени.

Още през октомври той призна, че секторът е изключително труден и занемарен, липсва приемственост между министрите, периодично изчезват лекарства в България, които без проблем се намират в други страни. Самият Асен Василев, през декември, заяви, че Хинков трябва да си ходи, което показа, че здравният министър не се ползва с доверие дори сред коалицията, избрала го на този пост.

Един от най-слабите министри – по всеобщо мнение, а именно на туризма Зарица Динкова, е убедена, че ще остане на поста си, защото имала силен политически екип, а с премиера и вицепремиера работила отлично. Макар с редица нейни действия да предизвика както остри реакции от цели браншове, така и редица подигравки, тя видимо е доволно от работата си, а е интересно, че към момента не е и сред спряганите за смяна имена.

През последните дни на преден план отново изплува и името на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който вече преживя няколко фермерски протеста и тъкмо беше настъпило затишие последните два месеца, когато онзи ден се разбра, че зърнопроизводителите отново са в протестна готовност. От Националната асоциация на зърнопроизводителите излязоха и с декларация, в която са посочени пет основни искания, подчертавайки тежката ситуация, в която се намира секторът.

Вътев заяви, че правителството е клатено целенасочено, явно включвайки и недоволството срещу него, хвалейки се, че за разлика от всички протести и недоволства, никъде не се говорело за „огромния брой благодарности от много сектори, които не го правят така публично”.

Макар срещу министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да има натрупано сериозно недоволство – основно поради полицейското насилие при протеста от ноември пред Националния стадион, такава смяна не се очаква, т.к. той е сочен като човек на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов.

Името на един от най-недолюбваните от опозицията министри и най-одобряваните от сглобката, а именно министърът на отбраната Тодор Тагарев, преди няколко дни беше замесено в пореден скандал, като този път от ДПС поискаха смяната му поради нарушения протокол от страна на министерството на отбраната за Богоявление, при който покани получиха само председателят и зам.-председателите на парламента, но не и председатели на групи и народни представители. Тогава изключително активиният през последните месеци Делян Пеевски отправи остри обвинения в погазване на българската Конституция и унижение на парламента, добавяйки, че Тагарев е евроатлантик само на думи, който нееднократно е бягал от отговорност.

Мин.-председателят Денков коментира, че грешка на чиновник не може да бъде основание за смяна на министър, а подобни искания ясно говорят за политическа атака срещу Тагарев.

Но вероятната смяна на министри се усложнява от факта, че от ПП/ДБ нееднократно са посочвали, че още от самото начало с ГЕРБ са се разбирали само за тази на премиера. Малка е и възможността след ротацията да има министри на ДПС в новия кабинет, т.к. те предпочитат ролята, която изпълняват и към момента – незаобиколимият фактор, който обаче не търпи директни критики поради формалното си отсъствие във властта.

Целите след ротацията

Остават същите, като очакванията са Мария Габриел да отстоява още по-твърдо начертаната политика, но и двамата с Денков са със сходен профил, политическо поведение и цели.

Един от съществените проблеми пред новия кабинет се очертава да е получленството в Шенген, което според редица факти и документи, е обвързано със сериозни обещания от наша страна, особено за приема обратно на хиляди мигранти от Афганистан и Сирия, които към момента се намират предимно на територията на Австрия – въпрос, по който има ясно изразено недоволство и съпротива сред огромна част от българите.

И макар към момента Денков да не е признал и показал какво точно е, изричайки общи приказки, съвсем скоро предстои да разберем всички условия и договорки, което ще се случи някъде около ротацията. И макар че предстои пролетта, сред сериозните проблеми, които тепърва трябва да се разрешават, е фактът, че през миналата година, от износител, сме се превърнали във вносител на ток, като през някои от най-студените дни ни се е наложило да внасяме дори от… Северна Македония. Че се касае за критичен въпрос, ясно говори и фактът, че тези данни оповести не кой да е, а една от проправителствените медии (на ДБ) „Капитал”.

Неработещата ПАВЕЦ Чаира, нерешеният въпрос с въглищните централи и реалната им липса им на алтернатива допълнително усложняват ситуацията, което ако не през по-топлите месеци, неминуемо ще усетим другата зима.

Паралелно с това расте неодобрението към сглобката, в частност – към излъченото от тях правителство, което също ще окаже влияние идните месеци.

Конституционната реформа освен спорна, е подложена на критики от президента румен Радев, Еврозоната се отдалечава, а въздушно-капковият Шенген заплашва да нанесе сериозни удари по следващия кабинет.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени