Connect with us

Timeline

Нанков показа документите: Подавам до компетентните органи сигнали за съмнения за корупция в АПИ

Published

on

Председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание Николай Нанков е изпратил до компетентните органи сигнали със съмнение за корупция в АПИ.

Нанков уточнява, че това е била и причината на вчерашното заседание ръководството на Пътната агенция да отговаря на въпроси на депутати. Нанков уточнява, че вече седмица по тези въпроси отговори няма, дори и след официално запитване. Във вторник пък председателят на УС на АПИ не удостоил с присъствието си комисията, защото си „имал друга друга работа“.  

„С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич. Възлагали и изпълнявали дейности по вече прекратени от самия него договори. А не по сключените пак от самия него нови договори. Не е ли, защото тези дейности били на по-високи цени в старите, които той прекратил? Ама той уж не знаел какви са цените. И опита да се оправдае с подчинените си – по думите му директори (на двете областни пътни управления и в самото АПИ) били подвели шефовете си. Ама какви са тези лековерни шефове?! Толкова ли е лесно да бъдат заблудени?! Вие вярвате ли го това?! Защо й е тогава на Агенцията Управителен съвет?! А и такъв председател… Двама директори в АПИ били написали до Управителния съвет недобросъвестен доклад. И го вкарали в нарушение. Затова единият директор бил уволнен. Смях!“, заяви Николай Нанков.

Шефът на АПИ пък признал, че по порочната практика има извършени плащания, като суми не е пожелал да каже. След като проблемът е възникнал, плащанията са спрени, но са продължили да възлагат незаконосъобразно дейности по вече несъществуващи договори. Също така са продължили да приемат и отчитат работата, която АПИ със сигурност ще трябва да плати.

„Вероятно става дума за десетки милиони. По договори, които ги няма в правния мир. Работят без договори на по-високи цени. А не възлагат по новите. Освен, че не им харесват цените, ами и защото те се прекратяват автоматично, ако до 3 месеца от подписването им не се направят възлагания. И след като Комисията е сезирана на 07.03., то още на 11.03. шефът на АПИ се разбързва и възлага вече по тях (2 месеца и половина след сключването им). След такова размотаване, изведнъж – само за един работен ден (08.03. – петък). Дали не е форма на изнудване и рекет? Нали разбирате за какво иде реч?“, допълва Нанков.

Става ясно още, че председателят на УС на Агенцията е подведел депутатите, че не е знаел откога влизат в сила новите договори, както и не бил уведомен за това. „Ами в доклада от 08.12. до УС е посочено. От датата на сключването им (22.12.2023), когато автоматично се прекратяват старите. А и в самите договори и анексите към тях, които той е подписвал, има такава клауза“, подчертава Нанков.

Депутатите са били подведени, че все още не сключват договор за ремонта на пътя през Дюлинския проход, защото се бавил по дирекциите и към момента на изслушването не бил уведомен. Нанков отчита, че това също не е вярно. Докладът до УС на АПИ (за сключване на договора след проведената обществена поръчка) е от 12 февруари. А до 20 март договор не е сключен и пита дали това отново не е форма на изнудване и рекет?!

„Всъщност за едно беше прав Ясен Йорданов – от 3 години, т.е. откакто не управлява ГЕРБ, има огромни проблеми с поддържането на републиканската пътна мрежа, които той не може да разреши“, казва Нанков.

Станало е ясно още, че обещанията за евтини ремонти са били поредния балон – нито един договор на най-ниска цена не е сключен от АПИ през тези 9 месеца, призна шефът й. „Ало, Кириле. Какво става? За 9 месеца нито един“, обръща се Нанков към Кирил Петков.  

Към момента за тол системата дейност извършват само 2 НДУта (доставчици на услуги, онези от времето на ГЕРБ). За три години нито едно ново, с изключение на сключен договор с НДУ на съпругата на Веселин Тодоров, собстнетик на „Сиела Норма“, която припомняме, че е същата доставчик на машини за гласуване, като това също е станало в нарушение на процедурата.

„Ние квалификации няма да правим и „присъди“ няма да раздаваме – има компетентни органи. Ние задавахме само въпроси, на които не получихме задоволителни отговори от Председателя на УС на АПИ.  Регионалният министър Андрей Цеков писмено ме уведоми, че по някои от описаните проблеми има възложен вътрешен одит, който ще приключи на 29 март. Ще очаквам в началото на април на редовния месечен блиц контрол в комисията ръководството на МРРБ – без значение дали Цеков още е министър, да ни запознае със заключенията на одита. Трябва да стане ясно с колко е бил ощетен бюджетът? Какви мерки ще бъдат предприети? Участвал ли е шефът на АПИ в евентуални корупционни практики. Или му е най-лесно да разписва, а след това да се крие зад директори. Не зная как ще гарантира, че няма корупция в АПИ като всички пътища водят към … шефа на АПИ. Така че…Ясен е ясен…“, казва още председателят на регионална комисия.

„И за информация на Настимир Ананиев, който явно нищо не е разбрал и само говори за саботажи, договорите за пътно поддръжане в двете области са сключени без да е било налично решение на КЗК или ВАС. Ей така, защото на Ясен Йорданов така му е харесало. Или така му е наредено. Точно и само за тези области, повтарям, без решения на КЗК или ВАС. Е как сега ще се оправдавате с някоя друга институция, а не с вашите “герои”?

Но пък за сметка на това със сигурност шефът на АПИ е “забравил” да уведоми Кирил Петков, че не е сключил нито един договор за ремонти и поддържане на пътища по критерий “най-ниска цена”. За да спре последният да повтаря като папагал една очевадна неистина – как вече АПИ работи евтино“, завършва Нанков. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени