Connect with us

Парламент

Депутатите с ключово решение по предложение на Борисов и Пеевски

Published

on

МВР да охранява задължително всички центрове за настаняване на чужденци, реши парламентът на първо четене с приетите промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ертен Анисова. 

„За“ бяха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха против и 57 депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ се въздържаха.

Предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове за настаняване на чужденци с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти, е записано в мотивите.

С тях МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет.

В момента на законово ниво е предвидено вътрешното министерство въз основа на сключен договор със заинтересовани лица да може да осъществява охрана от полицейски органи вкл. със сигнално-охранителна и друга техника. както и да сключва договори с ДАБ за охрана, но предвид зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР, смятат вносителите, предава БТА.

Групата щяла да се въздържи при първото четене и да внесе предложения между двете гласувания. ПП-ДБ са недоволни, че партньорите им в управлението не са съгласували проекта с тях предварително.

От ГЕРБ-СДС отговориха, че в българското общество има притеснение и за националната сигурност пари не трябва да се пестят. Ако има грешки през годините, не трябва да се жалят пари, заявиха те и посочиха, че ако един законопроект е добър, би трябвало да се подкрепи, независимо кой го внася.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени