Connect with us

Нюзрум

Министър Гьоков призна, че правителството е излъгало над 1 милион пенсионери

Published

on

„Считано от 1 юли е планирано редовно осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и на база на предварително отчетна информация, пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6,1%“. Това обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред депутатите в парламента по време на изслушването си.

„Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската“, категоричен бе той. От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

По-рано депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в предишния кабинет заяви, че в редица публични изказвания, Асен Василев е поел ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите.

„Същевременно, от началото на годината се е надигна вълна от недоволства сред пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите”, обърна се Сачева към Гьоков.

Ковид добавката се е раздавала дори на хора, които нямат нужда от нея.

„120 лева е несъразмерно голяма добавка, не казвам, че хората нямат нужда от увеличение на пенсиите. Пенсионерите имат нужда от увеличението на пенсиите, но трябва да е справедливо. Не може малко повече от половината пенсионери да взимат минимална пенсия, като нямат един и същи принос. Всички, които нямат принос към системата, няма да ги оставим да умират от глад, но тяхното допълване до границата за бедност трябва да става със социалната система с тази нов вид помощ, която прие предходното НС”, каза още  Гьоков. Най-засегнати са били онези пенсионери, които получават пенсия в диапазона 370 – 600 лева.

От ДПС направиха уточнение, че са предложили ковид мярката с ясната идея, че това е временна помощ, а не средство за увеличаване на пенсията. Хасан Адемов призова Георги Гьоков да не обвинява НОИ за ситуацията.

Нужни са 104 млн. лева за шест месеца, но средствата са налични.

Най-четени