Connect with us

Нюзрум

Протестиращи нахлуха при здравната министърка, тя от страх аха да се откаже от ваксините

Published

on

Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19. Tова заяви здравният министър Асена Сербезова на среща с представители на протестиращите срещу зелените сертификати и депутати от „Възраждане“, цитирана от Dariknews.bg.

„Никоя ваксина не предпазва на 100%. Между 60 и 90% е действието на отделните ваксини, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто ваксините пазят от тежко протичане“, подчерта тя. В срещата участва и главният държавен инспектор.

Протестиращите настояха да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията. Те посочиха, че в парламента е останал само Кристиян Вигенин и не е имало кой да приеме недоволстващите граждани.

„А уж случайно премиерът Кирил Петков излезе в карантина. Сега няма диалог, вие си подписвате тихомълком новата заповед и никой не дава обяснение на хората. Направете дискусия в професионалните среди, но да е двустранно представителна. Да стане ясно защо има ваксинации, а вълните продължават. Сега ще има пета, шеста и тн“, заяви Цончо Ганев, депутат от „Възраждане“.

„Всяка заповед не е просто подписан лист, за който не се анализират последиците. Като член на ЕС ние имаме задължение за общностен подход за справяне на пандемията, но това не означава зависимост.“, отговори му Сербезова. „Няма да има зависимости докато съм министър. Аз съм гледала държава по държава какви са мерките, от 27 в 24 държави е въведен сертификат за влизане в обществени сгради и помещения“, допълни тя.

„Хората са в безсилие от тези конспиративни теории, някои от които се сбъдват пред очите ни. Казаха в Западна Европа, че ако 70% от хората се ваксинират пандемията ще приключи. Хората се ваксинираха, пандемията не свърши. Има ли задкулисни сили, които след шест месеца ще ви наредят, че трябва от определена дата ваксинацията да стане задължителна. Имате ли стратегия кога това ще свърши или хората ще трябва да си слагат четвърта, пета, шеста и тн. дози?“, запита министър Сербезова представител на протеста.

„Оттеглете се, ние ще поемем и ще устоим на този натиск“, призова той властите. „Нямаме избор. Нашият живот е засегнат, ние сме притиснати към стената“, заяви протестиращият.

„Има натрупани настроения, недоверие, тази паника и страха с които започна управлението на пандемията преди 2 години и ние сега берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено. Ваксинацията трябва да е доброволен процес“, заяви на срещата министър Сербезова.

„В тези екстремни условия си проличаха недостатъците на образование, на здравна просвета, на възпитание на децата ни и дали да са граждански активни. Даваме си ясна сметка за разделението на обществото, ваксинирането трябва да е доброволно и личен избор. Но решението дали да бъде ваксиниран или не един човек влияе върху други хора – ако ние сме здрави, може да предадем вируса на някой, който да получи усложнения от придружаващи заболявания. Така, че това е контекста на общественото здраве“, допълни тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени