Connect with us

Нюзрум

БСП се тресе от скандал! Ако Нинова наистина го е направила с тези двамата, партията е аут от изборите

Published

on

Документите, внесени от Корнелия Нинова в ЦИК за участието на БСП в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, може да се окажат невалидни и дори незаконни, алармираха членове на пленума пред Lupa.bg. До патовата ситуация се стига заради промененото актуално състояние на Столетницата след като Софийският градски съд върна двама от членовете на Националния съвет – Калоян Паргов и Кирил Добрев и обяви изключването им за нелегитимно. Пленумът е управляващ орган на партията, а актуалното й състояние включва всички негови представители. 

Не е ясно дали Нинова надлежно е вписала имената на Паргов и Добрев в документацията към ЦИК, защото и към днешна дата Общопартийната контролна комисия (ОПКК) се опитва да бори решението на съда под давлението на председателката на левицата, обясниха социалисти. 

В днешното заседание на пленума за реденето на кандидатдепутатските листи Добрев се появи. Но по наша информация не му е била дадена възможност да участва в гласуването, а само да присъства.

Срещу него се е изправила зам.-шефката на т.нар. Другарски съд Гергана Алексова, която му обяснила, че трябва първо ОПКК да се произнесе за съдебното решение, върнало него и другаря му Паргов. 

„ОПКК не може да стои пред българския съд“, отсичат смутени от ситуацията бесепари. И смятат, че ако Нинова не е вписала имената на двамата възстановени членове на пленума в документите, актуалното състояние, представено пред ЦИК, не е законосъобразно.

Това може да доведе не само до юридически проблем при внасянето на вече готовите листи с кандидати, но и да компрометира изобщо участието на БСП във вота през октомври. 

Междувременно гласуването на „Позитано“ 20 днес е било само по устно изреждане на позициите и имената срещу тях от списъците, като на присъствалите те не са били раздадени писмено. „Това е абсолютен прецедент в историята на партията“, категорични са членове на НС, недоволни, че шефът на предизборния щаб Борислав Гуцанов само изредил утвърдените от Изпълнителното бюро по-рано имена и фамилии. 

И допускат, че е възможно кардинално разместване в листите, за което биха разбрали едва след внасянето им по РИК-овете в идната седмица. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени