Connect with us

Нюзрум

Поканиха Тошко Йорданов в БНТ, а той наговори такива неща, че на Кирил Петков му призля!

Published

on

От „Продължаваме Промяната” обвиняват „Има такъв народ”, защото иначе трябва да признаят, че са допуснали много грешки. Това каза в студиото на „Събуди се” председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Ние, като управляващи, по начина, по който работихме, с какво помогнахме в кризата? Направиха се сумати грешки, които рефлектират върху живота на всеки един от нас. От ИТН се опитахме да направим каквото можем, бяхме обвинени, че сме вътрешна опозиция и враг номер 1. Така говорят, защото иначе трябва да си признаят, че са некадърни, че са взимали грешни решения и ние сме били прави. Мога да извадя факти за нашето твърдение, те не могат за тяхното”, каза  Йорданов.

 И даде пример: „Два закона паднаха в Конституционния съд, което е позор за парламента, защото сме законодателен орган. Казахме, че има грешки и ще паднат – и за спецсъда частта за квотите на съдиите, и за КЕВР , че председателят на отговаря на изискванията. След като бяха внесени, Лена Бориславова звънна на Ива Митева. Опищя да се махне параграфа. Ние бяхме принудени да изтеглим законопроекта. Носим вина с тях, но ако не го бяхме направили риториката става тази  – ИТН иска спесцъда и старият КЕВР да останат. Когато подобно нещо се случи 4-5 пъти, накрая когато напуснем заради Северна Македония, те казват, че спираме борбата с корупцията”.

„След 47-ия парламент, следва 48-ия. Къде ще бъдем решава избирателят. Тези партийни лозунгарски истории никога не са ни привличали. На изборите решават хората и ще бъдем там, където ни поставят. Имам някакви очукания и основания, но е излишно да обсъждаме отсега”, поясни депутатът от ИТН.

И поясни, че е изненадан от факта, че ВМРО искат да са в коалиция с ИТН.

„Малко съм изненадан. Няколко пъти казахме, че това е абсурд. Всеки може да призовава някакви неща. Никога не сме и няма да се явим в коалиция, още по-малко с ВМРО”, каза още депутатът.

На въпрос, ако влязат в 48 НС – като опозиция или управляващи се виждат, Йорданов каза следното:

„Зависи от конфигурацията в парламента. В момента са само спекулации и помпане на мускули като боксьори преди боксов мач. Когато дойде реалността след изборите, трябват 131 депутати, за да има управляващо мнозинство. От там нататък кой с когото е най-близък. Ако няма договаряне, отиваме пак на избори. Определени политици им е комфортно в политиката и не искат да рискуват с избори. Това е най-нормалното нещо в демокрацията”.

Йорданов коментира и изказването на Антон Тонев за колаборация между ГЕРБ и „Има такъв народ”.

„Човекът е спал на течение и говори глупости. Изкарал е 8 месеца парламента и не е разбрал как функционира. Един закон, за да няма мърдане, трябва да мине на второ гласуване. В крайна сметка за някои неща накрая гласувахме както си искаме, спрямо нашето вътрешно усещане. Ако следиш колко души има в залата, може да сметнеш, че ако гласуваш първо както искаш, те ще влязат за второто прегласуване и се обръща решението. Бройкаш ги. Виждаш колко са на първото „за”, веднага правиш прегласуване и гласуваш „против””, каза той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени