Connect with us

Демос

Не излизайте утре навън между 9 и 10 часа! Става страшно в държавата, заради Кирил Петков и 720 млн.!

Published

on

Пътните фирми започват протести в цялата страна. Първият протест ще започне утре в 9 ч. пред Народното събрание и ще продължи цял ден.Още 20 точки в страната ще бъдат блокирани за един час, съобщи инж. Стефан Чайков, председател на ББК „Пътища”.

„Част от правителството и част от управляващото мнозинство на практика саботират строителството на пътища в България. Особено през последните 7 месеца държавата остана без визия за каквото и да е развитие на инфраструктурата”, заяви Чайков. Той добави, че неплатената сума до момента е 720 млн. лв. и върху 270 пътни отсечки в момента не се работи.

По думите му под заплаха е усвояването на близо 10 милиарда лева по европрограмите.

Изпълнението на проектите на практика е спряно, каза Чайков. Обещанието е било, че от началото на месец март ще стартира индексацията. Точката обаче е заложена днес в парламентарната Комисия по регионално развитие и благоустройство, който започна работа в 15 часа, отбелязва БНР.

Според пътните фирми най-големият проблем е, че Министерският съвет е дал всичко на Народното събрание, за да си спести поемането на отговорност.

В спешен порядък трябва правомощията да се върнат там, където са им конституционно вменени – към Министерския съвет и на компетентните институции – АПИ и ДНСК, настоя Чайков. От бранша предупреждават, че ако това не се случи от 30 септември, поддържането на пътищата ще бъде спряно.

„Нови поръчки няма, нови изпълнители няма да има. Това означава, че на 1 октомври няма да има дори кой да отиде да отстрани щетите от едно ПТП. Да не говорим, че се поставя под заплаха зимното поддържане”, заяви още той. 

Не се плаща и по новите възлагания от правителството на Кирил Петков, не само по старите, коментираха от бранша.

Застрашено е зимното поддържане за следващия сезон.

Не на последно място – 3000 километра стоят, без върху тях да се извършват никакви дейности и се рушат.

Камара на автомобилните превозвачи в България изразява своята солидарност с протеста на Камара на строителите. Това се казва в писмо до медиите от организацията на превозвачите.

„Повече от година българският бизнес е изправен на ръба на оцеляването, а липсата на подкрепа и адекватни мерки за справяне с кризите в страната и света, обричат стотици български домакинства. Факт е, че в сектор „Транспорт” не се направиха каквито и да било стъпки в подкрепа на българските превозвачи”, пишат превозвачите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени