Connect with us

Нюзрум

Никола Минчев подпали „Панорама“! Намекна, че следващ кабинет може да е без Петков и без Василев

Published

on

„Дали отиваме към предсрочни избори зависи от това на кого президентът ще връчи третия мандат. Ако го връчи на ДПС или „Възраждане“, очевидно вървим натам. С някоя от другите политически групи, шансът да се започнат разговори са съставяне на кабинет е налице. Ако президентът Радев връчи третия мандат на ИТН, възможностите за директен разговор с нас от „Продължаваме промяната“ са много лимитирани на този етап с оглед случилото се през последните месеци“.

Това каза бившият парламентарен шеф Никола Минчев, депутат от ПП, в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Със сигурност ще положим усилия в рамките на този парламент да има кабинет, защото си даваме сметка, че в момента най-важното е да има работещ парламент, който да приеме законите, необходими за плана за възстановяване“, добави той.

„Най-важното за нас не са личните постове, а програмата. Постовете не са най-важното за нас, личностите – също“ – така отговори Минчев на въпроса на водещия Бойко Василев възможен ли е кабинет с участието на ПП, но без Кирил Петков и Асен Василев в него. „Ние предвидихме законодателна и управленска програма, които предполагам, че ще послужат като основа, ако БСП или ДБ получат мандата“, коментира Минчев. „Това би било решение на „Продължаваме промяната“, което аз не бих взел еднолично, а ще вземем заедно.  В такъв случай няма да избягам от отговорност“, каза той по повод спрягането на името му за бъдещ премиер.

Той не бил участвал лично в разговори с чужди дипломати за евентуално съюзяване с ГЕРБ: „Не съм усетил подобен натиск“. И съобщи, че с ДБ още не са водили разговори за съвместно явяване на изборите. „За такова решение трябва да се направи сериозен анализ на база социология дали подобно обединение би довело до по-висок резултат, отколкото явяването на избори поотделно“, категоричен бе той.

Като успех на досегашното правителство Никола Минчев посочи повишаването на пенсиите, рекордния за ЕС ръст на индустриалното производство и скъсването с руската енергийна зависимост. Той не се съгласи, че управлението е било „половин година на пропуснатите възможности“. „Имаше и още задачи, които можеха да бъдат свършени, включително в Народното събрание, но и там работата беше затруднявана“, поясни бившият председател на парламента.

„Няма да останем в студена зима – България и ще се справи със зимата по същия начин, по който и цяла Европа“, категоричен бе Минчев по отношение на газовите доставки от Русия.

Свалянето от председателския пост в парламента не ме отчая в никакъв случай, каза още Никола Минчев. И допълни: „И преди да бъда свален, и след това, съм получавал добри думи за работата си, включително от опозицията. Това ми показва, че в българската политика, ако трябва да се извършва определено действие, подобна оценка няма значение. Това трябва да се промени.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени