Connect with us

Парламент

Ръководството на държавата – под карантина, чака се министър Сербезова да я намали на 7 дни

Published

on

На 10-дневна карантира подлежат президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и всички останали участници в проведения в понеделник Консултативен съвет по национална сигурност.

Това предвиждат здравните правила, след като след заседанието на съвета шефът на парламента Никола Минчев се почувствал зле, а тест е потвърдил, че е заразен с COVID. Шефът на столичната РЗИ Бойко Пенчев обяви, че ще спази закона, но все още не е издал заповеди за карантинирането на ръководството на държавата.

Засега, спазвайки правилата са се самоизолирали премиерът Кирил Петков, шефката на кабинета му Лена Бориславова, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Днес премиерът Петков трябваше да има среща с бизнеса заради високите цени на природния газ и електроенергията и предвидените от правителството мерки за компенсация на фирмите. Не е ясно дали тя ще се проведе онлайн.

Засега, ако бъде потвърдена 10-дневната му карантина, Петков няма да може да отиде и в Скопие на 18 януари, за да представи на новия македонски премиер Димитър Ковачевски планът си как да се отблокират преговорите между България и Северна Македония. Именно на присъединяването на западната ни съседка към ЕС и какви са българските условия бе посветено 6-часовото заседание на КСНС в понеделник.

Съществува все пак вариант карантината на политиците да е по-кратка. Здравното министерство обяви, че планира да направи изолацията 10-дневна за болните и 7-дневна за контактните. Вероятно шефът на СРЗИ Бойко Пенчев изчаква именно тази заповед на здравната министърка Асена Сербезова, за да може да наложи кратка карантина на политиците.

Дистанционно от дома си обаче продължава работата по бюджета вицепремиерът Асен Василев. По този начин пък ще участва в заседанията на парламента болният председател Никола Минчев.

От правителството трябва да бъдат карантинирани и вътрешният министър Бойко Рашков, както и министърът на отбраната Стефан Янев. Засега обаче няма отговор от ведомствата им дали са го направили.

Под изолация се е поставил и държавният глава Румен Радев, както и целият му екип, съобщиха от президентството. Като са предприети мерки за нормалното функциониране на институцията, увериха от администрацията на президента.

Под изолация се е поставила и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин, който на заседанието на КСНС представляваше БСП, обаче обяви във фейсбук, че не подлежи на карантина, защото е преболедувал преди по-малко от 3 месеца. Той щял да си следи състоянието и да реагира според ситуацията.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обяви, че ако му наложат карантина, ще се подчини, но не възнамерява да се самоизолира. Той иначе си бил направил домашен тест, който дал отрицателен резултат.

Все още не е ясно какво ще предприемат Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, Мустафа Карадайъ от ДПС, които също участваха в съвета при президента Радев. Христо Иванов от ДБ изчаква решението на РЗИ.

В съвещанието участваха и шефовете на ДАНС Пламен Тончев и на разузнаването Антоан Гечев, за които също трябва да бъде издадена заповед за карантина.

24 часа

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени