Connect with us

Парламент

Зам.-шефът на парламента от ГЕРБ: Да преговаряме с „Промяната“? Тъжното е, че тези деца си хвърлиха играчките

Published

on

Засега нищо не се е променило и ГЕРБ ще върне втория мандат, потвърди пред БНТ Росица Кирова, депутат от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на НС.

След това президентът ще има възможност да направи своите консултации и след разговори с всички политически формации ще прецени на кого да връчи третият мандат.

Кирова се съгласи, че президентът не бърза с процедурите: „Да, президентът не бърза с процедурите и дава време на НС, защото е воден от идеята, че това НС трябва да гласува един законодателен пакет, за да започне усвояването на средствата както Плана за устойчивост и развитие и да може държавата да функционира нормално във времето на служебен кабинет“.

Дали времето ще бъде оползотворено по подходящ начин и дали ще се получи желаният ефект, зависи от начина, по който комуникират политическите партии в парламента. А комуникацията е лоша, подчерта зам.-председателката на Народното събрание.

Парламентът не е само управляващото мнозинство и управляващата коалиция. Ако те не си дадат сметка, че са недостатъчно и трябва да се обърнат към всички останали политически субекти в парламента, това означава, че тези хора нямат достатъчната политическа зрялост да управляват държавата. Когато няколко пъти се опитваш да наложиш своята воля с ясното съзнание, че нямаш мнозинство, за да го направиш и напук на всички останали продължаваш да опитваш да налагаш своя дневен ред, отново с ясното съзнание, че той няма да мине през парламента, означава, че си политически незрял, означава, че си безотговорен. Защото, когато бяхме на пет можехме да си позволим да се разсърдим и да хвърлим играчката на пода, но в случая тази игра е много опасна и много тъжна.

На въпрос дали ГЕРБ са готови на преговори с „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, Кирова каза, че, независимо какво се твърди, парламентарната група на ГЕРБ-СДС е доказала, че прави конструктивни предложения и може да подкрепя решения, които са добри за държавата.

Най-четени