Connect with us

Парламент

Factcheck хвана Асен Василев в лъжа за Деян Пеевски! Това е 106-ата му такава

Published

on

Сайт за проверка на фактите – Factcheck.bg уличава номинираният за нов премиер на „Продължаваме промяната“, вицепремиер и министър на финансите в оставка Асен Василев в лъжа. Думите му са били насочени към депутатът от ДПС Делян Пеевски по време на вчерашното му участие в предаването Панорама.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка, „Продължаваме промяната“: „Г-н Пеевски мисля, че има 4 работни дни в Народното събрание, откакто това събрание е излъчено. Аз съм бил там доста пъти на парламентарен контрол”.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: „А ако се окаже, че е лъжа?“.

Асен Василев: „Казах: Мисля, че има 4 работни дни. Не беше сега по време на бюджета, примерно“.

Мустафа Карадайъ: „А ако се окаже лъжа?“

Асен Василев: „Ще се извиня“.

Реплики си бяха разменени след въпрос на водещия за депутата от ДПС Делян Пеевски и включването му в списъка със санкции по закона „Магнитски“ на САЩ.

ПРОВЕРКА на сайта показва:

„Справка в сайта на Народното събрание, направена от Factcheck.bg, показва, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е регистриран в пленарната зала 33 пъти. Отсъствал е 55 пъти от общо 88 заседания на настоящето 47-о Народно събрание. На практика това означава, че от 3 декември 2021 г. до 30 юни 2022 г. формално неговите работни дни са 33, а не 4, както твърди Асен Василев.“

Най-четени