Connect with us

Fake Harvard

Вицепрезидентът Йотова заплаши със стенограми Кирил Петков: Беше обещал Македония на тепсия

Published

on

„Емоционалата реакция е да търсиш някой, който да ти е виновен” – това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова относно критиките, които премиерът в оставка Кирил Петков отправи към президента Радев.

„Ние сме правова държава, имаме заседания, имаме стенограми и там може да се види кой каква позиция е заел”, добави тя пред журналисти в троянското село Орешак.

„Много надежди и очаквания бяха свързани с кабинета Петков след всички 12 години, след абсолютно основателния протест на хората, след всички емоции, които бяха на площадите през 2020 г. С тази енергия, която имаше у хората за промяна, разочарованието дойде много бързо”, заяви вицепрезидентът.

Йотова коментира, че станалото в българския парламент през последните дни е можело да бъде избегнато доста отдавна.

“Ако от самото начало българската външна политика в лицето на министър-председателя Кирил Петков не беше убедил сякаш нашите европейски партньори, че те няма да имат проблем с България. Когато на съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпросите за правата на българите там и че няма как България да каже „да“, ако тези права не са гарантирани, така както самият Европейски съюз изисква. Беше сериозно убеждаване от страна на президента, че това не е просто някакво условие на България, а най-важното условие, за да бъде РСМ равноправен член на ЕС. Останахме с впечатление, че г-н Петков е обещавал на нашите европейски партньори, че нещата в България ще станат много по-бързо и ако нямаше това обещание, много по-отдавна пътят към компромисите, пътят към спазване на интересите на България щеше да бъде отворен  и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт”.

Според нея трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, особено в тази тежка политическа конюнктура вътре в страната, в Европа и в целия свят.

Най-четени