Connect with us

(О)позиция

Киро и Асен пуснаха справка как са похарчили 9-те милиарда за 9 дни! Близо 700 000 000 са изчезнали!

Published

on

В последните месеци многократно публично съм отправял въпрос към правителството къде и как изхарчи 9 млрд. лева в първите 9 дни от управлението си през декември 2021 г. Досега официална информация Министерството на финансите не публикуваше, единствено няколко „на крак“ подхвърлени числа с липса в тотала от 2-3 млрд. лева.

Късно на 8 юни 2022 г. след засилен обществен натиск Министерството на финансите най-после публикува някаква информация за тези рекордно големи държавни разходи в последните дни на миналата година. Подчертавам: някаква. За недостатъчно информирания читател изглежда, че управляващите напълно прозрачно и изчерпателно са дали отговор на всички въпроси. Но дали е така?

Тук искам да задам 9 въпроса за 9-те милиарда:

1. Министерството на финансите до вчера твърдеше, че вече за седми път отговаря подробно на този въпрос и отдавна е смятало темата за приключена. Къде преди 8 юни е публикувана поне таблицата, която вчера предоставиха на медиите? Не че и тя дава някаква конкретна и полезна информация. В предишните им отговори, хвърлени между другото в някое интервю в най-обобщени числа от стотици милиони и милиарди, все се губеха между 2 и 4 млрд. леваМФМФ

2. Случайно или нарочно, тоталът в публикуваната от МФ таблица отново не излиза. В разбивката за разходи по министерства се губят 653 млн. лева. Това тривиална сума ли е? С такава случайно изпусната сума могат да се построят няколкостотин детски градини, над 10 детски болници, 2 тунела под Шипка или 2 моста над Дунав. Има ли защо да бъдат скрити?

3. Сравнението с харчовете за декември 2020 г. в таблицата на МФ вероятно трябва да ни убеди, че нищо нередно и необичайно не се е случило през миналата година. Но дяволът е в детайлите – които остават скрити. Дава ли изобщо някаква информация подобна обща разбивка и може ли неспециалист да се ориентира в конкретиката на харчовете?

4. Управляващите многократно, едва ли не с гордост, обясняваха, че между 1 и 2 млрд. лева са заделени в специални фондове за пенсии и за електричество. Това не е правено никога през прехода, камо ли в такива размери. Отговаря ли подобно действие на стандартите на публичните финанси или на европейската статистика?

5. Къде точно са парите от т. 4 сега. Част ли са от фискалния резерв? В БНБ ли се съхраняват? Кога се планира да бъдат изхарчени? Или вече и тях ги няма като парите за зърното?

6. Вероятно харченето на огромни суми през декември, с каквито и да е процедури или без, ще се окаже законно. Но целесъобразно ли е? И разумно ли е? Защо държавата не предпочете да спести милиардите, лековато прахосани през декември, за други по-важни цели и бъдещи кризи?

7. България и Хърватия са се запътили към Еврозоната. За разлика от Хърватия, защо България избра политика безотговорно да прегази Маастрихтския критерий за дефицита, да води проинфлационна политика и с това да застраши за дълги години напред успешното ни влизане в Еврозоната? Всъщност, в кой точно месец управляващите решиха, че за тях приемането ни в Еврозоната е приоритет? Преди година не беше.

8. Принципен въпрос: Редно ли е за малки суми: 20 млн. за университетите, 12 млн. за културата и др. да има многоседмични разправии и скандали, а милиардите през декември винаги да се потулват. Не е ли добре да има обществена дискусия, за да може българското общество да е информирано и да изрази мнение и предложения кои биха били най-приоритетните разходи?

9. Как и защо за няколко работни дни в края на декември могат да се изхарчат 248 млн. лева за МВР, 114 млн. лева за транспорт, 242 млн. лева за отбрана, 228 млн. лева за здравеопазване…. Това изобщо не са тривиални суми. На пресконференцията вчера управляващите посочиха, че 5.5 млрд. лева са отишли за нормалната текуща издръжка на министерствата. Според мен нормалната текуща издръжка на министерствата е поне 2 пъти по-малка. Със скромните 114 млн. лева за транспорт, например, навремето се построи половината от Терминал 2 на Летище София. А на Коледа миналата година какво беше построено?

Не очаквам в сегашната политическа ситуация управляващите да дадат достатъчно подробна информация, както не са давали и досега. Но някой ден бъдещо правителство се надявам да изнесе информация – лицеприятна или не.

Източник: Николай Василев, ТРУД.бг

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени