Connect with us

Нюзрум

Делян Добрев: Ето как Киро и бензиностанциите ни цакат с помощта от 25 ст. за горивата!

Published

on

Нито синдикатите, нито работодателите подкрепят бюджета и има защо. Там няма компенсации за бизнеса и ще трябва да ходят и да им се молят. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ пред Нова тв. 

„Какво значи антикризисни мерки? Кризата е свързана с цените. Този бюджет гарантира, че цените ще се покачват. Защо компенсацията за тока не се заложи в бюджета, за да има някаква сила“, попита той.

„25 стотинки за гориво е много интересна тема. Това го няма в Бюджета. Щяло да бъде в Закона за енергетиката. Какво толкова е станало, че горивото наближава 3,50 лева. Когато правителството обяви, че ще дава тази помощ, бензиностанциите вдигнаха още повече цените“, заяви още народният представител.  

„Няма логика горивото да е скъпо, защото барелът е по-евтин от 2012 година и 2008 година. Рекордът му е бил 2008 година, когато е бил над 200 долара. Цената на горивото има три основни компонента – петрол, акцизи и ДДС. ДДС е 20% и не се е променило. Акцизът е един и същ. Петролът единствено е различен“, каза той. 

„Защо обаче сега при по-евтиния петрол, горивото е по-скъпо. Когато бензиностанциите разбраха, че ще има помощ 25ст., веднага измислиха как да ги приберат. Аз бях министър през 2012 година и журналисти ме преследваха и ме питаха може ли цената да стане 3 лв. Казвах, че е възможно, но само ако барелът стане 150 долара. Тя никога не докосна тази цифра“, обясни Делян Добрев.

Той каза, че според него хората с ниски доходи трябва да получават ваучери за горивата и ГЕРБ ще предложи това в Народното събрание (НС).

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени