Connect with us

Нюзрум

Шефът на Роскосмос заплаши: Хвърляме една „Сатана II“ над България и повече няма да ни създава проблеми

Published

on

Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета в Twitter след като страната ни затвори въздушното си пространство за самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров.  

„Ето с какво е добър Сармат. Той няма да иска никакво разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и шведите“, написа бившият вицепремиер на Русия и главен директор на „Роскосмос“ Рогозин.

Вчера ТАСС съобщи, цитирайки сръбския вестник „Вечерне новости“, че България, Северна Македония и Черна гора не са пуснли самолета на руския външен министър да мине през тяхното въздушно порстранство, за да направи посещение в Сърбия на 6 и 7 юни. По-късно новината бе потвърдена и от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

RS-28 Sarmat, по-известнa като „Сатана II“, e супертежка междуконтинентална балистична ракета за носене на ядрени бойни глави. Обсегът ѝ е 18 000 километра. Ракетата „Сармат“ все още не съществува, а Русия неотдавна показа неин прототип. Въпреки това, постът на Рогозин е първата директна заплаха, отправена от руските власти към България, от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Най-четени