Connect with us

Демос

Ако искате на нашето море пригответе: 10 лева за порция цаца, 12 лв. за шопска салата, 42 лв. за спагети

Published

on

Остават броени дни до началото на летния сезон. Първите летовници вече са на морето. Цените, които ги посрещат обаче, са значително по-високи от миналия сезон. По-скъпа бира и цаца, по-скъпи салати и питиета почти навсякъде. Причината – инфлацията, скъпият ток и продукти.

Оказва се че най-евтината цаца тази година е в „Сарафово”, Бургас и Крайморие и започва от 3 лева. Като това е минималното увеличение на едно от най-поръчваното от туристите ястие. 

„Цацата скочи с едни 50 стотинки, нищо повече. От 2,50 стана 3 лева, картофките също с 50 стотинки, от 2,50. Картофките със сирене ги направихме 3, а другите обикновените 2,50”, обясни Ани Пенева – управител на заведение.

В нейното заведение цените са увеличени минимално, за да могат да задържат клиентите си. Собствениците се аргументират със скъпия ток и по-високите заплати на персонала.

Цените на юг от Созопол са значително по-високи от тези в Бургас и Черноморец например.

Тук за порция от 250 грама цаца цените удрят между 7 лева и 10,50 лева. Порция пържен сафрид или попчета в Приморско пък надхвърля 12 лева.

Много от хората предпочитат почивка в Турция или Гърция, където също има поскъпване, но дори с него се оказва, че почивката ни излиза по-изгодна, разкрива Нова тв.

Поскъпване има и в алкохола в нощните барове, както и в коктейлите и разхладителните фрешове по плажните барове. А простата сметка е, че за минимална поръчка за заведение на юг за човек са нужни минимум 40 лева.

Цените  на север от Бургас са още по-високи,  например на шопската салата.

Най-предпочитаната салата започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с кротони и шунка достига 35 лева, спагетите удрят цена от 42 лева, а минералната вода се продава за 12 лева.

Кафето е между 3,50 и 5 лева, а безалкохолно 7 лева. А много от туристите вече недоволстват.

Най-четени