Connect with us

Парламент

Министър Събев накисна човек на Слави: Разписа руски самолети да минават над България

Published

on

Външната министърка Теодора Генчовска е сътворила чутовен дипломатически скандал с руски самолет, пробил два пъти българското въздушно пространство навръх Великден, 24 април – близо 2 месеца след въвеждането на всеобщата  Става въпрос за полет RSD86, осъществен от Сочи към Белград и обратно – от Белград до Москва, получил разрешение от нашето МВнР да не заобикаля България като страна-членка на ЕС, а директно да мине през цялото й протежение необезпокоявано.  

Скандалът цъфна от отговор на транспортния министър Николай Събев по питане на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Оказва се, че Външно, а не транспортното ведомство, е контролният орган по изпълнението на общия европейски регламент и дерогациите от него, приети на 28 февруари – 4 след старта на войната в Украйна от Русия. 

Изключения за руските самолети се допускат единствено при хуманитарни мисии като извеждане на изгонени дипломати от страни-членки на ЕС. Не такъв обаче е случаят с Белград. До момента Сърбия нито е затваряла небето си за кремълски машини, нито е налагала санкции спрямо Москва, нито е гонила руски дипломати. 

Гаджев напомни от пленарната зала, че има случаи като този с извеждането на руснаци от Испания, при които на пилотите на самолетите от Москва се налага да прелетят по 14 000 километра, за да стигнат до страната. 

Великденският полет, за сравнение, през България е отнел едва 5 часа за разстояние от едва 1700 километра. 

Генчовска е пряко отговорна за взетото решение, докато лидерът на ИТН, от чиято квота е в изпълнителната власт – Слави Трифонов, напомня през ден, че формацията му е пронатовска.

Най-четени