Connect with us

Парламент

Оковаха с железни решетки Парламента! ГЕРБ: Предупредихме, че след бесилки и ковчези идва това

Published

on

С железни решетки се сдобиха вратите на официалния вход на Народното събрание днес. Те са поставени от вътрешната страна и не са видими откъм фасадата на парламента. Отвън пък  – на жълтите павета срещу Паметника на Цар Освободител, вече повече от две седмици не са вдигани металните ограждения, които опасват сградата.

Първа на подсигуряващите решетки реагира в социалните мрежи бившата председателка на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор!

В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години, написа тя.

Караянчева добавя, че демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури, а металните прегради никога не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв, предупреждава бившата председателка.

Тя припомня, че още след първите избори миналата година мнозинството върна депутатите в историческата бяла сграда на Народното събрание, а „модерната, стилна и европейска заседателна зала стои заключена“. Става дума за преустроената нова пленарна зала в бившия Партиен дом, чийто проточил се с години ремонт глътна около 40 млн. лева. Депутатите бяха преместени там спешно при протестите от 2020 г.

Доводът за връщането на площад „Народно събрание“ беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм, припомня Караянчева.

„Е, как ще обясните този нов символ сега“, пита тя.

В социалните мрежи пък коментират, е пернишкият шеф на парламента може да е щастлив, винкеУо ще го пази от народната любов!

Най-четени