Connect with us

(О)позиция

Бащата Радев разбра, че детето му Кирчо е станало пубертет, който се друса и слуша само дилъра си

Published

on

Президентът нарече Кирил Петков и Асен Василев шарлатани. Те му казаха, че е позор, и с това промяната приключи официално. За по-прозорливите беше приключила още като започваше преди година, но това няма значение.

В днешния им бащинско-синовен спор съм на страната на бащата, който с ужас разбира, че прекрасното му дете е станало непоносим пубертет, който се друса, не го е грижа за нищо у дома и слуша само дилъра, който се навърта около училище и командва целия му живот.

Извън метафорите – Кирил Петков и Асен Василев извършиха истинско и съвсем реално престъпление срещу България и нейната икономика, като решиха да скъсат с директния внос на руски газ, отказвайки да го плащат в рубли, каквото е изискването на руската страна. А то е такова, защото Западът блокира всички останали сметки на руснаците, но не и желанието си да получава газ от тях. Върховно лицемерие и арогантно нахалство. Западът изнудва Русия, а не обратното. Поради това лицемерие сега руският газ продължава да тече в Европа, но под чуждо име и през посредници. Това е и далаверата на Кирил и Асен. Още преди месец те са избрали фирма, която да вкарва уж диверсифициран, но всъщност руски газ в България, но на доста по-висока цена и с байрака, че не е руски. Цялата им антируска риторика е прах в очите за наивници. Те продължават търговията с Русия, но през техни фирми, за да вземат комисиони. Затова беше цялата атака срещу ръководството на „Булгаргаз“ преди три месеца. Още тогава са планирали скъсването с преките доставки от Русия (преди започването на войната), за да върнат посредниците в този бизнес и да вземат дял, защото знаят, че няма да изкарат дълго на власт.

Когато президентът казва, че са шмекери, знае много добре какво има предвид. Друг е въпросът, че той ни ги натресе, а целият му поход срещу статуквото се оказа тежка катастрофа с огромни щети за България и общо взето го описва като провален политик до този момент. Но да се върнем на неговите шмекери. Кирил и Асен работят като стартъп, едно време му казвахме пирамида, в който целта е да откраднеш максимално количество пари за минимално време и без никаква собствена инвестиция. България е техният стартъп и те го експлоатират без милост. Техните думи нямат никакво значение и трябва да се приемат точно толкова сериозно, колкото емоционалните заклинания на телефонни измамници. С оръжието е същото като с газа. В антируската им риторика няма никакво убеждение. Тя е продиктувана от прагматичен интерес. Оръжията за Украйна също. Македония също. Става дума за пари и обещания, които са взети и поети предварително. Кулеба стоя тук три дни, за да пита какво става с оръжието, за което Украйна е предплатила, а не за да открива изложби в Народното събрание. Нямайте съмнение в това. Губене на време е да се самозаблуждаваме след толкова очевидности и горчив опит.

На всичкото отгоре лицата на така наречената промяна са глупави, полуобразовани и ужасни администратори. Държавата не работи, а пощите работят само за „Еконт“. На това трябва да се сложи край. Въпрос на здрав разум е. В дни на война и на икономическа катастрофа, предизвикана до голяма степен от Кирил и Асен, това опира и до чувството за самосъхранение. Нищо че другите партии от управляващата коалиция и в опозиция имат сметка разпадът на харвардците да стане тотален, зрелищен и травматичен за всички, че да го помнят дълго. Тук всеки ден е от значение, а доколкото разбирам, елитът се готви да ги остави на власт до пълната им катастрофа още няколко месеца. Това ще е грешка, защото ще е катастрофа за всички. Оставка сега, мотаене с даването и връщането на мандатите, за да се прескочи дата на избори през лятото (три месеца на служебно правителство), и избори в края на септември е най-благоразумният изход от тази криза според мен. Другото е мъчителна агония и губене на време. Не че няма да стане по стария руски обичай – мислехме най-доброто, а се получи както обикновено.

ЯВОР ДАЧКОВ, за вестник „Филтър

Най-четени