Connect with us

Нюзрум

РАЗКРИТИЕ: Иван Костов прибрал 200 000 от ГЕРБ! Дъщеря му уредила още 5 млн. евро

Published

on

ГЕРБ се оказаха доста благосклонни към бившия премиер Иван Костов. Освен специалист по политическа икономия на социализма, тъмносиният политик се оказа и виден експерт в енергетиката с 200 хиляди „бонус” по времето на ГЕРБ, установи проверка на „Уикенд”.

Костов печели безапелационно обществена поръчка от държавната фирма „Електроенергиен системен оператор” (ЕСО), чиято собственост са всичко далекопроводи за високо напрежение в страната. В опит да получи нужната високоспециализирана прогноза, държавната фирма обявява конкурс.

На него се явяват колективи от изявени преподаватели в техническите университети в София и Габрово.

Наред с тях оферта подава и ръководеният от Иван Костов фондация „Център за анализи и управление на рисковете”. При разглеждането на документите се оказва, че доцентите и професорите в двете най-елитни висшите училища, които обучават бъдещите ни енергетици, нямат нужния опит и квалификация.

За това и подадените от тях оферти са отхвърлени като неотговарящи на изискванията. След разчистването на конкуренцията, за победител през лятото на 2016 г . е обявена фондацията на Командира, която грабва договор за 200 хил. лв.

Скоро след изготвяне на анализа и усвояване на парите обаче центърът е закрит.

Докладът на Иван Костов не е публичен, но на негова база ЕСО прави прогнози за пазара на ток през следващите години. Случайно или не, но прогнозите на държавната фирма се оказват тотално погрешни.

За всяка от прогнозираните години до 2021 г. цифрите в скъпоструващият анализ на Иван Костов се оказват напълно неверни, става ясно от доклад на видния енергиен експерт проф. Георги Касчиев. До момента не се е чуло ЕСО да си е поискало обратно парите от фондацията на Командира. То и няма как, след като тя вече не съществува.

Твърди се, че странното предпочитание на Иван Костов пред офертите на учените от университетите в София и Габрово има своето неформално обяснение. По това време шеф на държавната фирма е Иван Йотов – сочен за кадър на олигарси, близки до Костов. Йотов прави и друг подарък на семейство Костови. С решението на изпълнителния директор, държавната фирма купува за 5 млн. евро офис сграда от фирма, управлявана от дъщерята на Коствов-Мина.

Самата сграда преди това е вдигната с пари на фалиралата КТБ и дълги години там под наем са настанени фирми от обръча на Цветан Василев. След краха ѝ, помещенията своевременно са опразнени. За това и със съдействието на верния шеф на ЕСО Мина Костова успешно се отърва от пустеещия офис център. И то на цена, която според брокери е доста завишена.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени