Connect with us

Нюзрум

Премиерът на Слави с ужасен факт: До края на годината ще имаме 40 млрд. лева дълг

Published

on

България има една от най-красивите и най-простите данъчни системи в света и в Европа. Всяко разваляне я прави по-трудна за обслужване с по-лоши резултати. Мерките за диференцирани данъчни ставки водят до по-ниски приходи и не ги подкрепям“.

Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Плосък ДДС от 18-19%, но не диференциран, смята за по-добро решение той.

Според него не е добра философията на антиинфлационните мерки, обявени от правителството.

Той изказа опасение за влизане в дългова криза заради необходими 1,5 млрд. лева за тези мерки:

„Всяка подобна мярка води до повишаване на планирания дълг, който и досега е планиран да бъде рекорден за цялата година. Моята прогноза е, че ще финишираме 2022 година със 7 млрд. лева увеличение на националния дълг. Сега е 30 и малко милиарда, ще стане 40 без малко милиарда до края на тази и началото на следващата година“.

Инфлацията се очертава да бъда най-висока от въвеждането на Валутния борд, прогнозира още той и уточни, че ще е двуцифрена.

Николай Василев определи като много добра мярка повишаването на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 хиляди лева.

Всяко правителство трябва да има положителен и задълбочен диалог с бизнеса, а той отдавна липсва. Ред правителства изобщо не говорят за бизнес, бизнес среда и почти нищо не правят за привличане на инвестиции и за подпомагане на българския бизнес. Протестите идват от липсата на диалог и от конкретните искания“, коментира той.

Според Василев България вече е много закъсняла с влизането в еврозоната и колкото по-рано влезе сега, толкова по-добре.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени