Connect with us

Fake Harvard

Разкриха Кирил Петков: Договорил втечнен газ в САЩ, ама след… 4 години

Published

on

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев разкри, че най-вероятно премиерът Кирил Петков е договорил доставки на втечнен газ от САЩ към България за след цели 4 години. А думите на Петков, че цената ще е по-ниска от газпромската, надали са точен израз на ситуацията, на мнение е финансистът. 

Ето какво обясни той по повод гръмките новини от визитата на Петков отвъд Океана и срещата му с вицепрезидента Камала Харис: 

„Договорите за втечнен газ обикновено са много дългосрочни, Катар например миналата седмица предложи на Германия 20-годишен договор или нищо. Логиката е, че за разработка са нужни много инвестиции и никой няма рисково да инвестира толкова пари, ако не знае какви ще са приходите. Германия засега отказва.

Тъй като договорите са дългосрочни и планирани, няма и свободни количества. Ако има, те са за 2026 и нататък. Цените при договорите за втечнен газ са закачени за цените на петрола. Почти никой не предлага фиксирани цени, именно защото договорите са прекалено дълги. Сега, когато петролът очаквано ще расте заради предстоящото ембарго на руски петрол, ще растат и цените на втечнения газ.

Германия твърди, че цените на холандската TTF борса за природен газ в момента са около два пъти по-високи от цените, по които по дългосрочните си договори получава газ от Газпром.

При всички тези обстоятелства, КАК НИЕ ДОГОВОРИХМЕ ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ САЩ, по-евтин от руския? За какъв период? Какво количество? На фиксирана цена ли? Защо биха го продали на нас за по-евтина от пазара цена? Къде ще го разтоварваме? Загадка“. 

Най-четени