Connect with us

Нюзрум

Баба Цола от ДеБъ се развихри рано: Радев отслабва правителството! Нинова го шантажира

Published

on

„Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва”. Това заяви в предаването „Здравей, България” депутатката от „Демократична България” Антоанета Цонева.

Преди това тя припомни, че от ДБ от първия ден на войната са били на позицията, че на руската агресия трябва да се отговори твърдо и България трябва да застане до Украйна, с всички нейни искания и нужди – както с осигуряване на военна помощ, така и с подпомагане на бежанците.

„Ние като европейска страна и член на НАТО трябва да браним свободата на Украйна”, каза Цонева.

Тя припомни, че в момента има три проекта за решение. „Единият е на „Демократична България”, който включва военнотехническа помощ. Това е формулировката, върху която ние ще настояваме. Според нас това трябва да бъде прието от парламента”, заяви Цонева.

Що се отнася до позицията на коалиционните партньори от БСП, които се заканват да напуснат коалицията, ако се приеме, че страната ни може да прати военна помощ на Украйна, Цонева каза:

„Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян”, каза тя.

„Едностранно договорите ни са променени и ние отказваме да ги изпълняваме. Това нещо през последните дни беше тежко манипулирани – бяха предоставени на най-високо ниво недостоверни данни, че има европейски страни и компании, които са готови да го правят. Вчера имаше среща на европейските енергийни министри и комисарят по енергетика категорично заяви, че никой не може да си мисли да плаща в рубли, защото това нарушава европейските санкции”, заяви Цонева.

За да останат в управлението, от „Демократична България” искат коалицията да постига „организиран решителен отговор в защита на националния интерес”.

По геополитическите въпроси били допустими широки мнозинства в парламента, смята още Цонева.

Тя не очаква след утрешното гласуване в НС да се стигне до правителство на малцинството. „Надявам се да има мнозинство на достойнството в парламента и лидерите на страната да говорят и да се държат по начин, който да съхранява достойнството на българските граждани”, каза Цонева.  

Най-четени