Connect with us

Демос

Ники Урумов разкри, че министрите ни са тъпи, но е отчаян: Излезем ли на протест, ще ни затворят театрите

Published

on

Изконните български ценности – кои са те и как ще ги съхраним?
„Великден е светъл празник, свързан с огънчето, над което треперим да не загасне докато стигнем от църквата до дома си. Има енергия, която свещенослужителите ни я предават“, сподели актьорът и режисьор Николай Урумов в студиото на „Опорни хора“.

Той подчерта, че хората имат различни търсения – както в храма, така и когато се изправят пред театралната сцена. „Понякога може това от сцената да ни покаже грешния път и да ни подскаже как да поемем по верния. Хубаво е да има няколко пътища и човек да избере, а не ние да казваме от сцената „Това е пътят и друг няма“. Защото имаше такива времена“, заяви актьорът.
Той посочи, че спектаклите се делят на фестивални и комерсиални. А идеалният е, когато съчетава и двата типа. А като една от важните роли на актьорите той посочи социалната – да накарат зрителите да се замислят за важни неща в живота.

„Така както актьорът като излезе от образ и в реално време набира телефона на своята майка, казвайки, че току що е свършил спектакъла и всичко е минало добре, така дори двама зрители да се обаят на своите майки – спектакълът е изпълнил своята мисия“, подчерта Урумов пред Bulgaria ON AIR.
Актьорът и режисьор сподели, че никога не е летял в облаците, а е здраво стъпил на земята. А за него сценаристът, режисьор и актьор Рангел Вълчанов е казал: „Някои биха го обвинили, че му е нисък мечтателният хоризонт, но Николай е стъпил здраво на земята и знае кой е и докъде могат да се разпрострат мечтите му.“

Урумов коментира и връзката между политиците и изкуството.
„Ние сме равно отдалечени хората на изкуството от политиката. Сега вече сме достатъчно отдалечени, може би така трябва – те не се интересуват от нас и ние не трябва да се интересуваме от тях. Да излезем на протест и какво ще стане – те ще кажат – „Ще затворим 3 театъра“, ще ни спрат парите. Аз за толкова години от 10 ноември 1989 г. на пръстите на двете си ръце броя политици, които са влезли в театрален салон, с изключение на президенти, които са дошли на премиери или министри на културата, защото така е трябвало по протокол. Не съм видял депутати или министър на финансите да е влязъл на спектакъл, за да има отношение към изкуството. Не знам в зала „България“ колко влизат, колко са на изложбата на Венета Радкова“, констатира със съжаление Николай Урумов.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени