Connect with us

Нюзрум

Иван Гешев от Турция: Да употребяваме повече думи като „татковина“ и „родина“

Published

on

„Надявам се ние българите да загърбим омразата един към друг, да се сплотим, да се сетим, че съединението прави силата и пожелавам по-често да потребяваме думи като „татковина“ и „родина“. Желая здраве и благодат на всички българи и просперитет на нашето отечество България!” Това каза главният прокурор Иван Гешев, който днес присъства на службата в Желязната църква в Истанбул.

В храма „Св. Стефан“ за първи път след дълъг ремонт се отслужва Рождественска литургия.

Службата се води от Старозагорския митрополит Киприян и представител на Вселенската патриаршия.

Литургията за пореден път стана повод общността на Цариградските българи да се събере за празника. Храмът „Свети Стефан“ беше реставриран и отвори врати през 2018 г.

„Свети Стефан“ е единствената желязна църква в света и е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Преди нейното построяване в края на XIX век, на нейно място е съществувал дървен храм.

„Това е един символ на българския дух благодарение, на който българският народ е оцелял през вековете“. Така пред бТВ Гешев обясни присъствието си на службата.

„За съжаление голямата част беше на гръцки език и не можах да я разбера. Надявам се по-често да има служби в този стълб на българщината и те да са на църковнославянски“, коментира Гешев. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени