Connect with us

Нюзрум

Докато Румен Радев си трае, Илияна Йотова разкри кога ще се връчи мандат на Пеевски за съставяне на правителство

Published

on

Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава. Ще изберем най-добрата дата за връчване на втория мандат на ДПС за съставяне на правителство, така че да запазим националния интерес

Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в международна конференция, посветена на управлението на кризи и възможностите за прогнозиране на процеси в среда на устойчива несигурност. Събитието се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Йотова допълни, че се надява връчването на мандата да се случи през следващите дни. Вицепрезидентът посочи още, че това е решение и правомощие на държавния глава Румен Радев.

Тя отбеляза, че внимателно следят случващото се в страната и целия политически процес.

До този момент чуваме само заявки, не чуваме какво предлагат тези, които биха искали третия мандат, каза Йотова. По думите ѝ се говори за всичко друго – за евентуални съюзи, разводи, но нито един не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци в страната в ситуация, в която е видно, че ставаме все по-задлъжнели, ще имаме проблеми с бюджета, каква ще е външната политика на страната. Йотова посочи, че след вчерашната среща на върха във Вашингтон не е станало ясно каква е точната позиция на страната ни.

Попитана за формула на управлението с експерти, Йотова посочи, че не разбира каква точно формула се предлага. Очаквам да се измисли ново понятие, досега беше експертен кабинет, чуваме за технически кабинет- каквото и да означава това. Нека да видим кои ще бъдат хората, предложенията за министри, коментира Йотова.

По думите ѝ, ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо правителство, „както казват някои партии „равноотдалечено“, нека да се видят хората, които ще бъдат номинирани, колко са независими.

Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики, смята Йотова.

На въпрос дали се върви към промяна на избирателната система, Йотова отговори, че сега на дневен ред са непосредствените въпроси, които стоят пред страната и проблемите, които трябва да бъдат решени заради обществото, доходите, стандартът на живот, финансовата стабилност на държавата.

Тя посочи, че Венецианската комисия често препоръчва, че дълбоки реформи в избирателните системи се правят, когато има сравнително далечен период преди провеждането на изборите, на спокойствие, със спокоен парламент, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства. Според Йотова всичко останало е авантюра.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени