Connect with us

Нюзрум

Трапезният социолог на Кирил Петков: Драмата „ДПС“ може да върне Борисов във властта през третия мандат, заедно с ПП и ДеБъ

Published

on

Цепнатината в ДПС създава интересен момент – всички срещу Пеевски. Това може да доведе до формирането на технически кабинет с участието на Борисов, а това означава ГЕРБ, част от ДПС и ПП-ДБ с идея на нова форма на сглобката, с цел съдебна реформа. Това заяви социологът от „Галъп“ Първан Симеонов по Нова телевизия, известен с трапезните си отношения с бившия премиер Кирил Петков.

По думите му решението Пеевски да е съпредседател на ДПС е на Доган.

„То е взето с убеждението, че ще бъде продължена линията на живота на почетния председател, за да бъде Пеевски негов наследник и партията да се отдалечи от Анкара. Пеевски обаче е прекалил в разчистването на хора, а те са отишли да се оплачат на Доган“, подчерта Симеонов. 

В ДПС не изглежда да има сериозен конфликт, някакви хора се опитват да се легитимират чрез Доган, защото тече смяна на поколенията. Пеевски може и да е правил неща зад гърба му. Втората хипотеза е за сериозен конфликт, но съпредседателят държи ресурса на партията. Когато две крила в един и същи етнос започват да се карат, арбитър е митрополията“, коментира социологът. И допълни, че е възможно КС да реши да върне правомощията на президента за служебен кабинет.

Според него Борисов не е искал проектокабинета „Желязков“ да бъде приет и именно затова той е бил толкова партиен.

Полигологът Стойчо Стойчев посочи, че въпросът защо Доган е дал тези указания за гласуването на проектокабинета остава без отговор. „Можеше да го направи седмици по-рано, когато течаха консултации. Доган сигурно казва много неща, въпросът е защо ги казва, каква е аргументацията. Центърът на власт в ДПС е г-н Доган, иначе Пеевски нямаше да се церемони да действа. 

По думите му Доган има „трагична“ история със своите наследници. „Започвайки от Гюнер Тахир, минавайки през Корман Исмаилов, Касим Дал, Лютви Местан и стигайки до Пеевски. Но трябва да оставим настрана цялата мелодрама. Фокусът следва да е върху причините Доган да даде препоръка да не се подкрепя кабинета на Желязков“, категоричен е Стойчев. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени