Connect with us

Парламент

Кандидат-премиерът Росен Желязков на вниманието на стотина тъпанари в парламента: Обричаме се на изолация

Published

on

В парламента започнаха дебатите преди гласуването на проектокабинета Желязков.

Преди гласуването, номинираният за премиер Росен Желязков се обърна към народните представители да има правителство с ясен политически мандат и приоритети и подчерта, че гласуването се случва без да има уговорено мнозинство или дори плаващи такива.

„Дефицитът на доверието и легитимността, дефицит на правоприлагането – това са само част от дефицитите, които правителството трябва да реши. Пред нас има два пътя за развитие – единият е лесен и е пътя на разделението, което практикуваме вече трета година, а другият е на единението – дължим го на хората за добруване на държавата. За преодоляване на тази тенденция предлагам правителство с ясен политически мандат без определено мнозинство, защото ще е правителство на малцинството, и с политики, насочени към наваксване на загубеното време и наваксване на щетите“, призова Желязков.

Желязков напомни, че от началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избора, от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие започна с над 80% участие на гражданите на изборите през 1990 г., за да стигне 34% през 2024 г.

„Сега се провеждат избори на всеки шест месеца. Това доведе до дезинтересиране на обществото. То стана апатично и то не иска да дава вече доверие“, каза Желязков.

„Ако не преодолеем разделението, сме обречени на изолация. Нямаме право да обречем следващите поколения в нихилизъм към държавността. Предложеният от мен състав не е от поредните, а от проверените министри. Аз и моите колеги ще работим честно и усърдно България да си върне уважението. За България, в която лидерството, е споделено, а не авторитарност. Апелираме за нормализация на политическия и обществения живот в България“, предупреди той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени